Do góry

Dania główne Przepis na:

Organki jagnięce z sosem balsamicznym

Organki jagnięce z sosem balsamicznym

Autor:

Przepisów i artykułów: 818 Ocena: 15881

Dodano:

Odsłon: 7939

Moja propozycja kotlecików jagnięcych.

Składniki

  • 750 g combra jagnięcego (kotlecików z kością)
  • łyżka oliwy z oliwek
  • sól
  • Sos:
  • 1/3 szklanki octu balsamicznego
  • 2 łyżki miodu lipowego
  • sok z połowy cytryny
  • świeży rozmaryn (2 łyżki)
  • Puree z patatów:
  • 1 kg patatów
  • 2 łyżki kremówki
  • łyżeczka ostrej papryki
3-4 os. 60 min łatwe drogie

Przygotowanie

  1. Mięso po wyjęciu z lodówki ogrzałem do temperatury pokojowej . Comber pozostawiłem całości , na pojedyncze kawałki pokroiłem po upieczeniu. Kroimy na dwie lub jedna kostkę w zależności od wielkości mięsa.
    Piekarnik rozgrzałem do 150 st. C . Na patelni rozgrzałem oliwę z oliwek ( użyłem patelni , którą mogłem włożyć do piekarnika ). Comber posoliłem i od razu smażyłem , najpierw położony kostkami do góry ok. 4 minuty , potem przewróciłem poziomo i smażyłem od strony mięsa kolejne 4 minuty. Obsmażony comber wstawiłem z patelnią do piekarnika i piekłem bez przykrycia 30 minut.
    Wyjąłem z piekarnika patelnię z mięsem z piekarnika , zdjąłem je z patelni i odstawiłem na ok. 8 minut pod przykryciem z folii aluminiowej. Pokroiłem przed podaniem na kotleciki.
    Podałem z sosem balsamicznym i puree z batatów.

    Sos : w rondelku zagotowałem ocet balsamiczny , miód , sok z cytryny i rozmarynem , ciągle mieszałem aż sos nieco zgęstnieje.

    Puree: pataty ,obrałem ,pokroiłem na mniejsze kawałki i ugotowałem w osolonej wodzie (ok. 20 min). Zmiksowałem na gładkie puree z kremówką i papryką. Podałem z jagnięciną.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Ewaaa 16 lipca 2014 dystyngowane, apetyczne... :)))), mój syn kazał przekazać, że nazwa kompletnie go "rozwaliła" :D Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

lidka5x5 15 lipca 2014 Ekstra obiadek zrobiłeś. A skąd te pataty wytrzasnąłeś,ja ich nie spotykam w sklepie. Odpowiedzi: 2 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń