Do góry

Dania główne Przepis na:

Orkiszowe pierogi z serem i rzeżuchą

Orkiszowe pierogi z serem i rzeżuchą

Autor: pelen_brzuszek

Przepisów i artykułów: 175 Ocena: 2065

Dodano: 19.04.2018

Odsłon: 1522

W tym roku zasadziliśmy z Chłopakami wyjątkowo dużo rzeżuchy, więc dzisiaj kolejny przepis z tą wyjątkową roślinką :) Tym razem dodałam ją do twarożku i w ten sposób powstało bardzo ciekawe nadzienie do pierogów. Ciasto do pierogów zrobiłam z mąki orkiszowej, która doskonale się sprawdziła. Smak nadzienia podkreśliła podsmażona młoda cebulka, którą posypałam gotowe pierogi. Zapraszam :)

Składniki

  • CIASTO NA PIEROGI
  • Mąka pszenna 1/2 szklanki
  • Mąka orkiszowa 1 1/2 szklanki
  • Śmietana kwaśna 18% 4-5 łyżek
  • Jajko 2 szt.
  • Sól
  • FARSZ
  • Twaróg półtłusty 250 g.
  • Rzeżucha
  • Śmietana kwaśna 1 łyżeczka
  • Mleko 2-3 łyżki
  • Sól
  • Pieprz
  • ZASMAŻKA
  • Młoda cebulka 1 szt.
  • Masło klarowane 3 łyżki
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. FARSZ
    Twarożek wymieszać ze śmietaną, mlekiem i posiekaną rzeżuchą. Doprawić solą i pieprzem. Całość można zblendować.

    PIEROGI
    Mąki przesiać przez sitko, wbić jajka i dodać śmietanę. Wyrabiać ciasto najlepiej rękami aż będzie elastyczne.

  2. Gotowe ciasto rozwałkować, na ciasto położyć farsz z twarożku i wykrawać pierogi, ja używam do tego szklanki.

  3. Gotowe pierogi włożyć do wrzącej posolonej wody, gotować przez ok.5-7 minut, aż do wypłynięcia pierogów.

  4. Podawać z podsmażoną na masełku pokrojoną młodą cebulką.

  5. Smacznego !

  6. :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (11)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń