Do góry

Desery Przepis na:

Orzechowy miodownik

Orzechowy miodownik

Autor: Namarra

Przepisów i artykułów: 7 Ocena: 34

Dodano: 16.01.2012

Odsłon: 2579

Pachnące miodem ciasto, nie za słodkie, choć bardzo sycące. Wymaga trochę pracy, ale efekt jest tego wart:) Przepis inspirowany innym, otrzymanym od koleżanki, jednak pierwotnie był dla mnie za słodki i zbyt mało miodowy, dlatego go zmodyfikowałam. Dodatek orzechów również jest moim pomysłem, w oryginale ich nie ma.

Składniki

  • Na ciasto miodowe:
  • mąka,2szkl
  • cukier,1/2szkl
  • masło,pól kostki
  • jajko,1
  • proszek d pieczenia,łyżeczka
  • miód,5-6 łyżek
  • Na ciasto orzechowe:
  • 4jajka
  • 3łyżki mąki
  • 3łyżki cukru
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2-3 łyżki mielonych lub startych orzechów włoskich
  • NA MASĘ:
  • litr mleka
  • po 3łyżki mąki ziemniaczanej i pszennej
  • 2-3 cukry waniliowe
  • pól kostki masła
  • pół szklanki cukru
  • DO DEKORACJI:
  • cukier, 3-4 łyżki
  • mleko, 2 łyżki
  • orzechy włoskie siekane grubo lub połówki
5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ciasto miodowe: wszystkie składniki lekko siekamy nożem, po czym zagniatamy elastyczne, "plastelinowate" ciasto. Jeżeli składniki się nie mieszają dobrze, można dodac drugie jajko. Otrzymane ciasto dzielimy na 2-3 części (zależnie od wielkości blaszki) i pieczemy 20 min w temp. 180 stopni, aż się ladnie zezłoci. Placki będą twarde po wystudzeniu, ale tak ma być:)

  2. Ubijamy na sztywno pianę z białek z cukrem, nadal ubijając dodajemy po jednym żółtku, na koniec mieszamy z mąką przesianą z proszkiem do pieczenia i orzechy. Pieczemy ok. 20 min. Jeśli blaszka jest nieduża, otrzymany biszkopt można przekroić na 2 płaty.

  3. Masa: obie mąki, cukier i cukier waniliowy rozpuszczamy w 1 1/2 szklanki mleka, mieszając bardzo dokładnie, aby nie było grudek. Resztę mleka zagotowujemy, wlewamy rozrobioną mąkę, gotujemy budyń (dość łatwo się przypala, trzeba ciągle mieszac). Do gorącego budyniu dodajemy pół kostki dobrego masła, mieszamy do rozpuszczenia.

  4. Przekłądanie ciasta: ciasto miodowe- gorący budyń- biszkopt- budyń- ciasto miodowe, itd. Zostawiamy trochę budyniu do posmarowania wierzchu. Dekorujemy orzechami w karmelu (cukier rozpuszczamy w garnku, złocimy, dodajemy mleko, gotujemy na małym ogniu aż lekko odparuje, wrzucamy orzechy i mieszamy chwilę, aby karmel je oblepił). Ciasto najlepsze jest po nocy spędzonej w lodówce, a nawet po 2 dniach. Smacznego:)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Namarra 16 stycznia 2012 Zdjęcie dodam później, gdyż ciągle wyskakuje mi jakiś problem z tym.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń