Do góry

Przetwory Przepis na:

Ostre papryczki czereśniowe cherry, marynowane.

Ostre papryczki czereśniowe cherry,  marynowane.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1344 Ocena: 16424

Dodano:

Odsłon: 2699

Dla miłośników ostrych papryk. Papryki czereśniowe są smaczne, zdrowe i nie są tak bardzo ostre. Często bywają w sprzedaży w dużych sieciach handlowych. Polecam.

Składniki

  • papryka czereśniowa cherry ostra 1 kg
  • czosnek 4-5 ząbków
  • liście laurowe 2 szt
  • parę ziaren ziela angielskiego
  • parę ziaren pieprzu
  • 1/2 l wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • Ocet jabłkowy
  • 1 łyżka oleju na 1 słoik
  • Gorczyca
  • Cebula
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Zalewa:

    Wodę zagotowujemy z cukrem i octem w stosunku 1:5, ocet 1, woda 5 .

    Wykonanie:

    Paprykę myjemy i wkładamy do słoików. Do każdego słoika dodajemy 1 - 2 ząbki czosnku, po 1-2 plastry cebuli, pieprz, liść laurowy, łyżkę oleju i ziele angielskie i po pół łyżeczki gorczycy.

  2. Przygotowaną zalewą zalewamy słoiki z papryką, słoiki szczelnie zamykamy.

  3. Pasteryzujemy 20 minut.

  4. Po pasteryzacji wyjmujemy z garnka słoiki i odwracamy do góry dnem.

  5. Ostudzone przenosimy do chłodnego miejsca, lodówka lub spiżarnia.
    Papryczki są idealne jako dodatek do dań głównych, surówek. Są przede wszystkim bardzo zdrowe.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń