Do góry

Śniadania Przepis na:

Pancakes na kefirze

Pancakes na kefirze

Autor:

Przepisów i artykułów: 942 Ocena: 24580

Dodano:

Odsłon: 5707

Kocham naleśniki, a najbardziej te puszyste i delikatne. Dzisiaj zapraszam Was na amerykańskie pancakes na kefirze, które doskonale komponują się z owocami, masłem orzechowym lub syropem klonowym. Taka porcja na śniadanie to prawdziwa rozkosz dla podniebia i jaka poprawa humoru na dzień dobry! :D Gorąco polecam!

Składniki

  • 2 szklanki mąki
  • 2 szklanki kefiru
  • 1/2 szklanki mleka
  • 3 małe jajka
  • 50 g miękkiego masła
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 duża szczypta soli
  • masło klarowane (do smażenia)
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Do miski wlewamy mleko, kefir oraz wbijamy jajka i energicznie mieszamy. Następnie dodajemy masło, sól, cukier trzcinowy, mąkę przesianą z sodą oraz proszkiem do pieczenia i ponownie mieszamy lub miksujemy na jednolitą i gładką masę. Porcje masy wlewamy na patelnię wysmarowaną masłem klarowanym i smażymy z obu stron na rumiany kolor. Naleśniki przekładamy na drugą stronę, gdy na powierzchni zaczną tworzyć się pęcherzyki powietrza.

  2. Naleśniki świetnie komponują się z masłem orzechowym, syropem klonowym i owocami. Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (16)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń