Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne ciasto, kiedyś bardzo popularne.
Do wypieku chleba używam ziaren słonecznika i dyni oraz suszonej żurawiny.
Odsłon: 8784
Jest to konserwa zrobiona z pokrojonej w większą kostkę łopatki wieprzowej, n...
Odsłon: 187
Duszone żeberka podane z ziemniakami polanymi sosem oraz z marynowanymi ogórk...
Odsłon: 252
Szybki i prosty w wykonywaniu sernik na zimno. Delikatny i orzeźwiający za s...
Odsłon: 169
Przepis dnia
Sernik na zimno to świetna propozycja na niedzielny deser w upalny dzień. Pol...
Odsłon: 216
Do wypieku chleba używam ziaren słonecznika i dyni oraz suszonej żurawiny.
Odsłon: 8784
Jest to konserwa zrobiona z pokrojonej w większą kostkę łopatki wieprzowej, n...
Odsłon: 187
Duszone żeberka podane z ziemniakami polanymi sosem oraz z marynowanymi ogórk...
Odsłon: 252
Szybki i prosty w wykonywaniu sernik na zimno. Delikatny i orzeźwiający za s...
Odsłon: 169
Przepis dnia
Sernik na zimno to świetna propozycja na niedzielny deser w upalny dzień. Pol...
Odsłon: 216
Składniki
Na stolnicy siekamy masło z mąką, żółtkami, cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Zagniatamy szybko ciasto, dzielimy na dwie części, każdą wałkujemy na cienki placek i wykładamy na blaszkę (25 cm na 36 cm ) wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto smarujemy dżemem z czarnej porzeczki. Ubijamy pianę z dwóch białek i jednej łyżki cukru, wykładamy na jedno ciasto, posypujemy jedną szklanką bakalii. Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 30 minut w 180 stopniach. Tak samo wykonujemy drugie ciasto, czyli dżem, potem piana z 2 białek i bakalie.
Gdy ciasta się pieką gotujemy mleko, w połowie szklanki mleka mieszamy budyń z cukrem. Jak ciasta są upieczone i wystudzone tak jak i budyń to ucieramy masło na puszystą masę dodając po łyżce budyniu. Gotową masą przekładamy nasze ciasta. Powiem że powinnam ciasto upiec na mniejszej blaszce np. 25 na 25 cm, bo ciasto kruche było za cienkie. Jednak to nie wpłynęło negatywnie na jego smak.