Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pani Walewska, pyszotka, a nawet pysznotka (bo z różnymi nazwami się spotkałam) dumnie prezentuje się na zdjęciu. Jest to ciasto, które składa się aż z 9 warstw , a wcale nie jest trudne!
Przepis tradycyjny na pysznego , o chrupiącej skórce pstrąga, pieczonego w ca...
Odsłon: 439
Twarogowe ciasteczka z cukrem - tylko 4 składniki
Odsłon: 110
Bezglutenowy piernik z dodatkiem mąki kukurydzianej i owsianej wcale nie trac...
Odsłon: 5475
Prosty, szybki obiad - ulubiony makaron, pieczarki i pyszny sos na bazie kwaś...
Odsłon: 1085
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 427
Dzisiaj zapraszam na sernik „Plaster miodu”, czyli ciasto bez pieczenia o del...
Odsłon: 1148
Przepis tradycyjny na pysznego , o chrupiącej skórce pstrąga, pieczonego w ca...
Odsłon: 439
Twarogowe ciasteczka z cukrem - tylko 4 składniki
Odsłon: 110
Bezglutenowy piernik z dodatkiem mąki kukurydzianej i owsianej wcale nie trac...
Odsłon: 5475
Prosty, szybki obiad - ulubiony makaron, pieczarki i pyszny sos na bazie kwaś...
Odsłon: 1085
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 427
Dzisiaj zapraszam na sernik „Plaster miodu”, czyli ciasto bez pieczenia o del...
Odsłon: 1148
Składniki
Z podanych składników zagnieść ciasto w kulę i podzielić na pół.
Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier małymi partiami i dalej miksować. Na koniec dodaj mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszaj.
Blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część ciasta rozwałkować rozwałkować i przełożyć do blachy. Wyrównać. Posmarować połową dżemu porzeczkowego. Następnie wyłożyć połowę masy bezowej, wierzch posypać płatkami migdałowymi. Identycznie postępujemy z drugą częścią ciasta.
Tak przygotowane blaty wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 175 stopni i pieczemy używając termoobiegu. Pieczemy obydwa placki razem około 40 min. Po 20 min zamieniamy blaszki miejscami, żeby ciasto równo się upiekło. Jeśli nie mamy dwóch takich samych form pieczemy blaty jeden po drugim, ale wtedy najlepiej przygotować drugą bezę bezpośrednio przed pieczeniem. Placki ostudzić.
Jedną szklankę mleka zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym. Drugą szklankę mleka przelać do miski, dodać żółtka i mąki. Roztrzepać rózgą. Dodać do gotującego się mleka, ciągle mieszając. Zagotować. Otrzymamy bardzo gęsty budyń. Wystudzić. Miękkie masło utrzeć na puch, dodając po łyżce ostudzony budyń, cały czas miksując. Dodać aromat migdałowy lub likier amaretto.
Upieczone blaty przełożyć masą