Do góry

Desery Przepis na:

Pani Walewska

Przepis dnia 2016-10-30
Pani Walewska

Autor:

Przepisów i artykułów: 94 Ocena: 1564

Dodano:

Odsłon: 48254

Pani Walewska, pyszotka, a nawet pysznotka (bo z różnymi nazwami się spotkałam) dumnie prezentuje się na zdjęciu. Jest to ciasto, które składa się aż z 9 warstw , a wcale nie jest trudne!

Składniki

  • Składniki na kruche ciasto
  • 420 g mąki pszennej
  • 50 g cukru pudru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 żółtek
  • 200 g masła
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • Składniki na bezę:
  • 8 białek
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • Ponadto:
  • słoik dżemu z czarnej porzeczki 100 g płatków migdałowych lub zmielonych orzechów włoskich
  • Składniki na masę:
  • 2 szklanki mleka
  • masło 200 g
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki cukru
  • Cukier wanilinowy
  • kilka kropel aromatu migdałowego lub 2 łyżki likieru amaretto
> 6 os. 30 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Z podanych składników zagnieść ciasto w kulę i podzielić na pół.

  2. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier małymi partiami i dalej miksować. Na koniec dodaj mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszaj.

  3. Blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część ciasta rozwałkować rozwałkować i przełożyć do blachy. Wyrównać. Posmarować połową dżemu porzeczkowego. Następnie wyłożyć połowę masy bezowej, wierzch posypać płatkami migdałowymi. Identycznie postępujemy z drugą częścią ciasta.

  4. Tak przygotowane blaty wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 175 stopni i pieczemy używając termoobiegu. Pieczemy obydwa placki razem około 40 min. Po 20 min zamieniamy blaszki miejscami, żeby ciasto równo się upiekło. Jeśli nie mamy dwóch takich samych form pieczemy blaty jeden po drugim, ale wtedy najlepiej przygotować drugą bezę bezpośrednio przed pieczeniem.
    Placki ostudzić.

  5. Jedną szklankę mleka zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym. Drugą szklankę mleka przelać do miski, dodać żółtka i mąki. Roztrzepać rózgą. Dodać do gotującego się mleka, ciągle mieszając. Zagotować. Otrzymamy bardzo gęsty budyń. Wystudzić.
    Miękkie masło utrzeć na puch, dodając po łyżce ostudzony budyń, cały czas miksując. Dodać aromat migdałowy lub likier amaretto.

  6. Upieczone blaty przełożyć masą

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń