Do góry

Przekąski Przepis na:

Paszteciki z pieczarkami

Paszteciki z pieczarkami

Autor: zapach_lawendy

Przepisów i artykułów: 24 Ocena: 359

Dodano: 03.03.2012

Odsłon: 100329

Przepis do domu przyniosła moja Sis. Niby drożdżowe, a nie trzeba na nie czekać godzinami:) Idealne do barszczu czerwonego lub grzybowego. Albo po prostu najzwyczajniej na świecie solo:)

Składniki

  • Farsz: 1 kg pieczarek
  • cebula
  • 2 jajka
  • Bułka tarta
  • Ciasto: 4 szklanki mąki
  • 1 margaryna
  • 4 dkg świeżych drożdży
  • 2 jaja plus 1 do posmarowania
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany lub kefiru
  • szczypta soli
> 6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Obrane pieczarki ścieramy na tarce o małych oczkach. Cebulę kroimy drobniutko i podsmażamy na patelni. Dodajemy pieczarki, smażymy, ąz część soków odparuje. Ściągamy z ognia. Do gorących pieczarek wbijamy 2 jajka i dodajemy bułkę tartą tak aby zabrała wodę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

  2. Z podanych składników wyrabiamy ciasto. Odczekujemy 20 min. żeby wyrosło. Rozwałkowujemy na długi pasek, kładziemy farsz, zawijamy i kroimy w małe paszteciki. Smarujemy dodatkowo po wierzchu jajkiem. Wkłądamy do piekarnika i w temp. ok. 170 stopni pieczemy aż się zrumieni.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

pezetuk 23 lipca 2012 Bardzo fajny przepis :))) Twoje paszteciki wyglądają super :))) i na pewno tak samo smakują :))) Wypróbuję i mam nadzieję, że będą pyszne :))) Myślę, że cała tajemnica tkwi w cieście bo z farszem można wykonać wiele eksperymentów, wykorzystując poza pieczarkami, grzyby leśne, warzywa, mięso, sery np. Feta, pysznie może też być z nadzieniem owocowym.... itd To już tylko fantazja kulinarna :))) Pozdrawiam, a Twój przepis trafia oczywiście do ulubionych :)))

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

tota 06 marca 2012 zawsze obieram pieczarki...
a paszteciki wygladaja bardzo apetycznie

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Plum000 06 marca 2012 Info dla Dany. Hee , a co takie zdziwienie??? Tak, tak.... pieczarki się obiera jeśli ma się : a) czas, b) ochotę i c) nie za super białe i jędrne pieczarki. To jest rzecz gustu i smaku czy się obiera czy nie ..... Ja również pieczarki obieram , bo wolę obrane. Przepis SUPER!!! do ulubionych.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Dany 06 marca 2012 ......od kiedy to sie pieczarki ''obiera'' ludzie moze gdzies w jakiejs w budce z frytkami na pustakach !!!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kuchcik2 03 marca 2012 Wyglądają bardzo apetycznie. Gratuluję doskonałego zdjęcia. Do ulubionych, napewno wypróbuję!!!!!!!!!!!!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń