Do góry

Dania główne Przepis na:

Pasztet z pozostałości z rosołu

Pasztet z pozostałości z rosołu

Autor: krzysimonia

Przepisów i artykułów: 11 Ocena: 33

Dodano: 03.10.2017

Odsłon: 10095

Kiedy gotuję rosół dla całej rodziny to cały gar:) no i dzieci już wiedzą że jutro będzie pomidorowa heh. Aby nic się nie zmarnowało warto z pozostałego mięsa podrobów i warzyw zrobić pasztet dobry na gorąco jak i na zimno do chlebusia. Żeby nie było że "jutro znów będzie pomidorowa.." ;)

Składniki

  • Warzywa z rosołu (2gotowane marchewki,1 seler, 1pietrudzkę, 2cebule,por)
  • Mięso obrane z porcji rosołowych bądź jeśli zostało...z podudź kurki
  • Podroby jeśli do rosołu z wiejskiej kury dodajemy żołądek sercei wątróbkę
  • 2 jajka
  • bułka tarta
  • grzyby świeże, suszone, badź pieczarki
  • 2 świeże starte marchewki
  • majeranek, szczypta tymianku, pieprz, sól, papryka wędzona
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. - Na początek brudzimy sobie rączki. Obieramy kości, porcje rosołowe z mięsa. Dodajemy także podroby.

    -ugotowane warzywa wyławiamy i kroimy

    -dodajemy szczyptę majeranku, tymianku, papryki wędzonej, pieprz i soli wedle uznania gdyż rosół był wcześniej przyprawiany

    -smażymy grzybki (suszone oczywiście wcześniej moczymy)

    -trzemy dwie świeże marchewki

    Na razie wygląda niezaciekawie, ale smak zrekompensuje wszystko;)

  2. Wszystko razem łączymy i miksujemy blenderem aż do uzyskania w miarę jednolitej masy.

    Na zdjęciu widać, że dodałam trochę kukurydzy konserwowej ..moje szkraby ją uwielbiają.
    Dodajemy 2 jajka i bułkę tartą. Jeśli masa okaże się za gęsta dodajemy trochę pozostałego rosołku:)
    Miksujemy

  3. Przelewamy do krótkiej foremki.
    Pieczemy przez 1h/ 200C. Zależy to od piekarnika ja robiłam w termoobiegu. Można czas przedłużyć do 1,5h.
    Na koniec można posypać serem.

    Dobry na ciepło i zimno z lodówki:) Polecam

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń