Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kremowe, wyraziste w smaku kaszotto przygotowane na bazie kaszy jęczmiennej pęczak. Smaczne, proste i gotowe w niecałe 30 minut.
Domowe wafle do deser mojego dzieciństwa z masą orzechową, dżemem z czarnej p...
Odsłon: 42
Cytrynowy krem do tortu na bazie jajek z masłem i soku z cytryny jest bardzo...
Odsłon: 62
Polecam. Zawsze szybko znika ze stołu.
Odsłon: 61
Przełożony powidłami piernik kasztelański to szybki w przygotowaniu wariant ś...
Odsłon: 2638
Domowe wafle do deser mojego dzieciństwa z masą orzechową, dżemem z czarnej p...
Odsłon: 42
Cytrynowy krem do tortu na bazie jajek z masłem i soku z cytryny jest bardzo...
Odsłon: 62
Polecam. Zawsze szybko znika ze stołu.
Odsłon: 61
Przełożony powidłami piernik kasztelański to szybki w przygotowaniu wariant ś...
Odsłon: 2638
Składniki
1) Kawałki dyni ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 25 min., do miękkości, a nawet ciut dłużej, wtedy dynia staje się jeszcze słodsza, oczywiście uważamy, żeby się nie przypaliła. Następnie połowę dyni rozgnieść widelcem na purée, a drugą połowę zostawić w kawałkach. 2) Na rozgrzanej patelni z 1 łyżką oliwy i 1 łyżką masła zeszklić drobno pokrojone szalotki, pod koniec dodać czosnek przeciśnięty przez praskę.. 3) Do cebuli i czosnku dodać suchą kaszę pęczak i mieszając dalej smażyć przez około 3 min., następnie dolać białe wino i poczekać, aż odparuje. 4) Teraz całość zalać szklanką gorącego bulionu i gotować pod przykryciem ok. 15 min, od czasu do czasu mieszając, aż kasza zmięknie, a płyn zostanie wchłonięty. Jeżeli płyn wchłonie się wcześniej i kasza nie będzie miękka dolewać po 1/4 szklanki bulionu. 5) Dodać dynię (puree + pozostałe kawałki), kurkumę, chili, sól oraz pieprz do smaku, bardzo dokładnie wymieszać i gotować jeszcze chwilę. 6) Na koniec dodać parmezan, pozostałą łyżkę zimnego masła oraz obrane listki tymianku. 7) Kaszotto zdjąć z ognia, zostawić pod przykryciem ok. 2 min. i podawać ze świeżymi listkami tymianku i skropione sokiem z limonki.