Do góry

Desery Przepis na:

Pełnoziarnisty drożdżowiec z truskawkami i kruszonką

Pełnoziarnisty drożdżowiec z truskawkami i kruszonką

Autor: paolineczka

Przepisów i artykułów: 66 Ocena: 97

Dodano: 12.06.2018

Odsłon: 53

Uwielbiam ciasta drożdżowe , lecz odkąd zmieniłam swoje nawyki żywieniowe – bo ciężko to w sumie nazwać dietą , zaczęłam ograniczać słodkie do minimum. Lecz od czasu do czasu można zgrzeszyć zwłaszcza , że wraz moimi Mężczyznami śmigamy na rowerku. Zamiast normalnej mąki pszennej użyłam mąkę pełnoziarnistą – dzięki temu ciasto ma wspaniały smak. A do tego jeszcze truskawki….i kruszonka…

Składniki

  • Ciasto:
  • 30 g świeżych drożdży
  • 100 g cukru
  • 115 ml oleju
  • 125 ml mleka
  • 2 jajka
  • 350 g mąki pełnoziarnistej
  • Kruszonka:
  • 100 g mąki
  • 50 g mielonych kasztanów jadalnych
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 120 g margaryny
  • Dodatkowo: mrożone truskawki – bądź świeże
> 6 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. 1. Kruszonka: Wszystkie składniki kruszonki wymieszaj ze sobą, wstaw do lodówki

    2. Ciasto: Drożdże rozkrusz do miski. Dodaj resztę składników. Zamieszaj 3 razy drewnianą łyżką.(składniki nie mają być połączone!) Przykryj ścierką, odstaw w ciepłe miejsce na około 1 godzinę

    3. Ciasto wymieszaj delikatnie za pomocą miksera z łopatkami.

  2. 4. Keksówkę wysmaruj olejem i posyp bułką tartą. Wylej ciasto. Ułóż truskawki i całość posyp kruszonką

    5. Ciasto piecz ok 60 min 180 st ( góra-dół)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń