Do góry

Dodatki Przepis na:

Pesto miętowe

Pesto miętowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 931 Ocena: 23887

Dodano:

Odsłon: 1788

Propozycja na bardzo aromatyczne i smakowite pesto ze świeżej mięty, które jest zdrowe, lekkostrawne oraz niezwykle orzeźwiające. Pesto idealnie komponuje się z makaronem ugotowanym al dente, ale będzie również świetnym dodatkiem do ryb i kanapek. Warto dodawać je także do dań ciężkostrawnych ;)

Składniki

  • 2 pęczki świeżej mięty
  • 70 g orzechów włoskich
  • 40 g mielonego Parmezanu
  • około 160 ml oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • świeżo zmielony pieprz
  • szczypta cukru brzozowego
  • sól do smaku
3-4 os. 15 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Orzechy włoskie prażymy na patelni, studzimy i rozbijamy w moździerzu na mniejsze kawałki. Umyte listki mięty oddzielamy od łodyg, przekładamy do naczynia i dodajemy pozostałe składniki: rozbite delikatnie orzeszki, czosnek, Parmezan i zalewamy wszystko oliwą z oliwek. Składniki miksujemy przez chwilę do momentu odpowiedniego ich rozdrobnienia oraz połączenia. Na koniec całość doprawiamy solą, szczyptą cukru brzozowego i świeżo zmielonym pieprzem.

    Życzę smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń