Do góry

Dodatki Przepis na:

Pesto rosso all’arrabbiata

Pesto rosso all’arrabbiata

Autor:

Przepisów i artykułów: 247 Ocena: 4836

Dodano:

Odsłon: 2561

Klasyczne pesto o niepowtarzalnym smaku pomidorów suszonych pod wloskim sloncem, delikatnych orzeszków piniowych, z lekka nutka czosnku i ognistego chili.

Składniki

  • 140 g suszonych pomidorów
  • 50 g orzeszków piniowych
  • 1 zabek czosnku
  • 15 ml oliwy z oliwek
  • 30 g parmezanu
  • 1 czerwona papryczka chili
  • sól, pieprz
3-4 os. 15 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Ilosc skladników wystarcza na sloik 125 ml.
    Orzeszki piniowe uprazyc na patelni, bez tluszczu.
    Parmezan zetrzec , czosnek, pomidory i chili posiekac.
    Zmiksowac z oliwa w blenderze, jeszcze lepszy smak uzyskuje sie w mozdziezu, wymaga to jednak troche cierpliwosci.
    Doprawic sola i pieprzem.

  2. Smakuje doskonale do chrupiacego pieczywa, do makaronu i jako dodatek do innych dan np. do ziemniaków a la pizza:

    https://smaker.pl/przepis-ziemniaki-a-la-pizza-i-salsa-ogorkowa,107529.html

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń