Do góry

Desery Przepis na:

Piankowe ciasto z rabarbarem

Piankowe ciasto z rabarbarem

Autor: Pobitegarybarbary

Przepisów i artykułów: 100 Ocena: 798

Dodano: 18.05.2017

Odsłon: 26879

Przepyszne ciasto z rabarbarem. Delikatne, słodko-kwaśne. Polecam

Składniki

  • mąka- 2,5 szklanki
  • masło- 25 dag
  • proszek do pieczenia- 2 łyżeczki
  • cukier puder- 3 łyżki
  • jajka- 5 szt.
  • cukier- szklanka
  • cukier waniliowy- 1 opakowanie
  • budyń śmietankowy- 2 opakowania
  • olej- 1/2 szklanki
  • rabarbar obrany i pokrojony w kostkę- 2 szklanki
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Białka oddziel od żółtek. Masło pokrój w kostkę. Z mąki, żółtek, masła, proszku do pieczenia i cukru pudru zagnieć ciasto. Podziel na dwie części (60% i 40%). Każdą z części zawiń w folię spożywczą. Zamróź przez min. pół godziny. Blaszkę o wymiarach 26x20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Większą część ciasta zetrzyj na tarce. Wysyp na blaszkę. Ciasto podpiecz w 190 stopniach C przez ok. 15 minut. Odstaw i wystudź. Białka ubij na sztywno, dodaj pod koniec cukier i cukier waniliowy. Cały czas ubijaj. Powoli wsypuj proszek budyniowy. Cały czas ucieraj. Wlewaj olej. Połącz wszystkie składniki. Na ciasto wyłóż ubitą pianę, wyrównaj. Wyłóż pokrojony rabarbar. Na wierzch zetrzyj resztę ciasta. Piecz w 190 stopniach C przez ok. 40 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń