Do góry

Przetwory Przepis na:

Pieczarki marynowane

Pieczarki marynowane

Autor:

Przepisów i artykułów: 177 Ocena: 17867

Dodano:

Odsłon: 28382

Udało mi się ostatnio dostać na pobliskim targu pieczarkowe maleństwa - idealne do marynowania. I tak powstały słoiczki pysznych, domowych, marynowanych pieczarek - o niebo lepsze od kupnych - polecam!!!

Składniki

  • 1 kg malutkich pieczarek
  • 1 szkl octu 10% (zalewa)
  • 3 szkl wody (zalewa)
  • 2 łyżki cukru (zalewa)
  • 1 łyżeczka soli (zalewa)
  • listek laurowy (do słoika)
  • 1 łyżeczka gorczycy (do słoika)
  • 3-4 ziarenka pieprzu (do słoika)
  • 1/2 plastra cebuli (do słoika)
5-6 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Na początek w garnku zagotowuję wodę z dodatkiem łyżki octu. Do takiej gotującej się octowej wody wrzucam umyte pieczarki i gotuję 5 minut. Następnie odcedzam.

  2. Do umytych i wyparzonych słoiczków wrzucam po pół plastra cebuli, liść laurowy, pieprz i gorczycę. Następnie wkładam pieczarki.

  3. W garnku zagotowuję wszystkie składniki zalewy i wypełniam nią słoiczki. Dobrze zakręcam i pasteryzuję około 15 minut.
    Gotowe!!!

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 17 lipca 2016 Ja w taki sam sposób marynuję grzyby, ale ? Zalewę sporządzam z wody w której gotowałem grzyby. Czekam aż woda ostoi się, delikatnie chochlą wlewam do naczynia w którym będę robił zalewę, oczywiście 1/4. 4 szklanki wody z gotowania grzybów i 1 szklanka octu 10%. Taką zalewą zalewam grzybki w słoiczkach. W wodzie w której gotowane są grzyby jest sam smak grzybów. Spróbuj tak zrobić, a zobaczysz że będą smaczniejsze. Pozdrawiam :)

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 17 lipca 2016 Przy takiej proporcji octu do wody (1:3) pieczarki będą kwaśne jak ocet. Ja robię (1:4) a i tak niektórzy się krzywią.

6 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń