Do góry

Dania główne Przepis na:

Tort makaronowy

Tort makaronowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 114 Ocena: 401

Dodano:

Odsłon: 323

Wytrawny tort z makaronu z mortadelą, warzywami i twarożkiem. Pychota.

Składniki

  • 125 g makaronu nitki
  • 300 g śmietany 18%
  • 3 jajka
  • 200 g zielonego groszku
  • 200 g kukurydzy
  • 100 g czarnych oliwek
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • łyżka mąki pszennej
  • łyżka przyprawy do kurczaka po staropolsku
  • sól, pieprz do smaku
  • masło do posmarowania tortownicy
  • 400 g sera białego ( wiaderko )
  • 3 łyżki śmietany 18 %
  • pęczek szczypiorku
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej
  • sól, pieprz do smaku
  • ciasto francuskie ( paczka mrożonego )
  • 24 plasterki mortadeli
  • olej do posmarowania foremki
  • pomidorki, szczypiorek, natka do dekoracji
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Tort makaronowy

Przygotowanie

  1. 1. Makaron ugotować wg przepisu . Śmietanę wymieszać z jajkami i dodać wystudzony makaron. Dodać pozostałe składniki - groszek, kukurydzę, oliwki , mąkę . Wszystko dobrze wymieszać dodając jeszcze pieprz czarny, przyprawę do kurczaka i sól . Wyłożyć do tortownicy wysmarowanej masłem i piec 30 min w tem. 170 stopni.
    2. Twarożek wymieszać ze śmietanką. Dodać szczypiorek i przyprawić pieprzem, papryką i solą.
    3. Ciasto francuskie rozmrozić i pokroić w 1,5 - 2 cm paski. Na każdym pasku układać półplasterki mortadeli tak , żeby nachodziły na siebie. Zwinąć paski ciasta w ślimaczki i włożyć do foremki na muffinki ( posmarowanej olejem rzepakowym )
    Pieczenie 30 min - 170 stopni.
    4. Zapieczony makaron posmarować twarożkiem. W twarożek powciskać wcześniej upieczone ,, róże,,. Udekorować pomidorkami i szczypiorkiem wg uznania.
    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń