Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Uwielbiam połączenie smażonej dyni z farszem z soczewicy, słodkich rodzynek i słonego jogurtu.
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8241
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1189
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10005
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4576
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 614
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8241
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1189
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10005
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4576
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 614
Składniki
Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni C. Na blasze, na papierze do pieczenia, układamy dołem do blachy, wysmarowaną oliwą dynię. Pieczemy około 30 minut, do momentu, gdy będzie można przebić się przez skórkę widelcem.
W międzyczasie przygotowujemy farsz: Na patelni na oliwie smażymy cebulę i czosnek, aż będą szkliste. następnie dodajemy na patelnię rodzynki, soczewicę, przyprawy (kumin, cynamon, sól, pieprz) oraz wodę. Smażymy kilka minut, aż odparuje woda z patelni. Zdejmujemy z ognia.
Wyjmujemy dynię z piekarnika, w miejsce gniazda nasiennego dajemy przygotowany na patelni farsz. Dodajemy kleks jogurtu, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Całość dekorujemy kolendrą i ziarenkami granatu.