Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Uwielbiam połączenie smażonej dyni z farszem z soczewicy, słodkich rodzynek i słonego jogurtu.
Domowe wafle do deser mojego dzieciństwa z masą orzechową, dżemem z czarnej p...
Odsłon: 42
Cytrynowy krem do tortu na bazie jajek z masłem i soku z cytryny jest bardzo...
Odsłon: 62
Polecam. Zawsze szybko znika ze stołu.
Odsłon: 60
Przełożony powidłami piernik kasztelański to szybki w przygotowaniu wariant ś...
Odsłon: 2622
Domowe wafle do deser mojego dzieciństwa z masą orzechową, dżemem z czarnej p...
Odsłon: 42
Cytrynowy krem do tortu na bazie jajek z masłem i soku z cytryny jest bardzo...
Odsłon: 62
Polecam. Zawsze szybko znika ze stołu.
Odsłon: 60
Przełożony powidłami piernik kasztelański to szybki w przygotowaniu wariant ś...
Odsłon: 2622
Składniki
Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni C. Na blasze, na papierze do pieczenia, układamy dołem do blachy, wysmarowaną oliwą dynię. Pieczemy około 30 minut, do momentu, gdy będzie można przebić się przez skórkę widelcem.
W międzyczasie przygotowujemy farsz: Na patelni na oliwie smażymy cebulę i czosnek, aż będą szkliste. następnie dodajemy na patelnię rodzynki, soczewicę, przyprawy (kumin, cynamon, sól, pieprz) oraz wodę. Smażymy kilka minut, aż odparuje woda z patelni. Zdejmujemy z ognia.
Wyjmujemy dynię z piekarnika, w miejsce gniazda nasiennego dajemy przygotowany na patelni farsz. Dodajemy kleks jogurtu, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Całość dekorujemy kolendrą i ziarenkami granatu.