Do góry

Dania główne Przepis na:

Pieczona golonka po bawarsku a’la ŁapSmak

Pieczona golonka po bawarsku a’la ŁapSmak

Autor:

Przepisów i artykułów: 47 Ocena: 810

Dodano:

Odsłon: 29571

Dziś w munu rewelacyjna golonka po bawarsku. Palce lizać! Pyszne, mięciutkie, rozpływające się w ustach mięso! Ulubione danie wszystkich facetów .Golonka po bawarsku, bo marynowana w piwie i pieczona w owej piwnej marynacie. A podana z musztardą i chrzanem to prawdziwy rarytas. W dobrze upieczonej golonce mięso ma właśnie odchodzić od kości .Jak to zrobić? Chcecie żeby Wasza golonka wyglądała, tak jak na zdjęciu, i smakowała jak w Monachium..

Składniki

  • 3 golonki wieprzowe po 400 g
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 5 ziaren owocu jałowca
  • 6 ziaren pieprzu czarnego
  • 4 łyżeczki soli
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 2 cebule( 1 zwykła, 1 czerwona)
  • po kawałku pora i selera korzeniowego
3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. MARYNATA
    500ml piwa (najlepiej ciemnego)
    4 ząbki czosnku, drobno posiekane lub przeciśnięte przez praskę
    1 łyżka oliwy z oliwek
    1 łyżka majeranku
    1 łyżka kminku
    1 łyżka miodu
    1 łyżka musztardy ( najlepiej Dijon lub z ziarnami gorczycy)
    1 łyżka sosu sojowego
    1 łyżka słodkiej papryki w proszku i 1 ostrej
    2 cebule pokrojone w półplasterki

  2. Sposób przyrządzenia
    Umyte golonki wkładamy do dużego garnka, dodajemy przyprawy (bez warzyw), zalewamy wodą i gotujemy około godzinę. Po tym czasie dodajemy warzywa i gotujemy jeszcze kolejną godzinę. Ugotowaną golonkę wyciągamy z wywaru i studzimy. Wywar możemy użyć do dowolnej zupy lub jako bazę do sosu.
    Z podanych składników (oprócz cebuli) przygotowujemy bejcę lub jak kto woli marynatę.Ja osobiście ziarna i czosnek wraz z solą delikatnie rozgniatam w moździerzu i łaczę z pozostałymi składnikami marynaty. Skórkę na golonkach nacinamy w kratkę, golonki zalewamy marynatą, mięso dobrze nią nacieramy i odstawiamy na minimum 1,5 godziny, co jakiś czas obracając ślicznotki n w marynacie.
    Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Golonki wyjmujemy z marynaty, układamy na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym, okładamy półplasterkami cebuli, polewamy marynatą i pieczemy około godziny.Najlepiej smakuje bez żadnych kombinacji po prostu z chrzanem, musztardą oraz pajdą chleba !!

  3. Porada
    Można zrobić również odwrotnie niż w przepisie, najpierw zamarynować a dopiero później zalać wodą z warzywami i gotować w takim wywarze...smakuje równie wybornie.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń