Do góry

Dania główne Przepis na:

Pieczona wołowina

Pieczona wołowina

Autor: AnkaGotuje

Przepisów i artykułów: 177 Ocena: 14396

Dodano: 06.03.2015

Odsłon: 13714

Jeżeli zastanawiacie się jakie mięso przygotować na obiad, to dzisiaj chciałabym Wam zaproponować pieczoną wołowinę. Mięso według tego przepisu wychodzi miękkie, soczyste i niezwykle aromatyczne.

Składniki

  • 1,5 kg wołowiny
  • 2 – 3 łyżki musztardy
  • 1 marchewka
  • 3 listki laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 3 mniejsze lub 2 duże cebule
  • sól, pieprz
  • 1,5 łyżki śmietany
  • 1 łyżka mąki
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Mięso nacieram musztardą, posypuję solą i pieprzem. Przekładam do woreczka foliowego do pieczenia. Dokładam też cebulę i marchewkę – obrane i pokrojone na mniejsze kawałki. Wrzucam też ziele angielskie i listki laurowe – doskonale wzbogacą smak mięsa i sosu. Wszystko przekładam do naczynia żaroodpornego i piekę w temperaturze 180 stopni przez około 3 godziny. na 15 minut przed końcem pieczenia rozcinam woreczek, tak aby mięso ładnie przypiekło się od góry.

  2. Wołowinę przekładam na deskę, aby odpoczęła, a sos przelewam do garnka. Wyjmuję z niego ziele angielskie i listki laurowe. Dodaję śmietanę i mąkę i dokładnie blenduję.

    Mięso kroję w plastry i podaję polane sosem. Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń