Do góry

Dania główne Przepis na:

Pieczony sandacz w piwnej panierce

Pieczony sandacz w piwnej panierce

Autor: alepysznie

Przepisów i artykułów: 36 Ocena: 273

Dodano: 07.01.2017

Odsłon: 846

Pieczony sandacz to przepis, który składa się z zaledwie kilku podstawowych składników, a jednak świetnie nadaje się na wykwitną kolację.

Składniki

  • Filet z sandacza – 2 szt. ( około 300 g )
  • Bataty – 200 g
  • Sałata lodowa – 80 g
  • Pomidory koktajlowe – 80 g
  • Ogórek – 80 g
  • Mąka – 50 g
  • Piwo – 100 ml
  • Oliwa z oliwek
  • Cytryna
  • Rozmaryn
  • Ocet winny
  • Sól i pieprz do smaku
1-2 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Przygotuj sos winegret z 3 łyżek oliwy z oliwek, 1 łyżki octu winnego, soli i pieprzu.

  2. Pomidorki koktajlowe przekrój na pół, sałatę lodową poszatkuj, ogórka obierz i pokrój w kostkę. Wymieszaj wszystko w misce z sosem winegret.

  3. Sandacza umyj, osusz i dopraw solą i pieprzem. Do miseczki wlej piwo i powoli dosypuj mąkę ciągle mieszając do momentu, aż uzyskasz gładką i jednolitą konsystencje. Rybę panieruj najpierw w mące, a następnie w cieście piwnym.

  4. Batata obierz i pokrój na frytki.

  5. Blachę do pieczenia wysmaruj oliwą z oliwek, wyłóż sandacza skórą do dołu, dodaj kawałki cytryny i świeży rozmaryn. Obok ryby wysyp frytki z batata, skrop oliwą z oliwek i dopraw solą, pieprzem. Rozgrzej piekarnik do 240 stopni i piecz wszystko około 30 minut, aż panierka piwna zrobi się chrupiąca, a bataty się zarumienią. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń