Do góry

Desery Przepis na:

Piernikowe brownie

Desery

Autor: monialubi

Przepisów i artykułów: 175 Ocena: 1134

Dodano: 22.12.2016

Odsłon: 668

Trochę piernik, trochę brownie.

Składniki

  • 150g gorzkiej kuwertury
  • 100g masła
  • 120g brązowego cukru
  • 75g miodu
  • 100g pokrojonej kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 150g mąki
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 płaskie łyżeczki przyprawy do piernika
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mleka
  • 100g siekanych migdałów
  • Dodatkowo: płatki migdałów
  • biały pisak cukrowy
> 6 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Prostokątną formę (18x28 cm) wyłożyć papierem do pieczenia lub natłuścić. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.

  2. Kuwerturę, masło, cukier i miód włożyć do garnka i rozpuścić podgrzewając na małym ogniu. Ostudzić.

  3. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przyprawą do pierników. Dodać pozostałe składniki oprócz migdałów i skórki pomarańczowej. Zmiksować na gładkie ciasto. Dodać migdały i skórkę, wymieszać. Przełożyć do formy, wyrównać powierzchnię. Piec ok. 30 minut. Po upieczeniu ostudzić.

  4. Ciasto pokroić na kwadraty. Na każdym kwadracie przykleić przy pomocy pisaka cukrowego płatki migdałowe.


    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń