Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 16-01-2018
Jak zrobić domowe pierogi leniwe - sprawdzony przepis krok po kroku. Obłędne, zdecydowanie przepyszne, mięciutkie pierogi leniwe - fantastyczne z tartą bułką przesmażoną na maśle lub ze śmietaną posypane cukrem. Tak naprawdę to tylko kwestia smaku, z czym najbardziej lubicie takie pierożki ;) Przepis niezawodny, poradzicie sobie na pewno, więc śmiało korzystajcie z niego. Ślicznie pozdrawiam :)
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 23
Potrawka z kurczaka z brokułem i papryką to prawdziwa uczta dla podniebienia...
Odsłon: 1228
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 58
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 23
Potrawka z kurczaka z brokułem i papryką to prawdziwa uczta dla podniebienia...
Odsłon: 1228
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 58
Składniki
Masa ziemniaczana będzie początkowo puszysta i delikatna, nie przejmujcie się tym, jak podsypiecie mąką, wszystko będzie ok. Delikatnie zróbcie wałek, wytnijcie ostrym nożem rąby i od razu siup do gotującej się wody. Jak zbyt długo będą czekały na stolnicy, to podczas gotowania mogą się rozpadać. Już przerobiłam ten temat, więc wiem! ;) Z tego przepisu kauczuki Wam nie wyjdą, pierożki będą mega delikatne, rozpływające się w ustach :)
Oddzielamy żółtka od białek.
Żółtka ucieramy razem z masłem na puszystą masę, z białek ubijamy sztywną pianę.
Łączymy w misce ziemniaki, ser biały i żółtka z masłem, dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy pianę z białek, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem, mieszamy delikatnie z masą ziemniaczaną, dosypując mąkę ziemniaczaną.
Powstałą masę ziemniaczaną przekładamy na wysypaną mąką stolnicę, chwilę zagniatamy .
Z ciasta formujemy wałki o średnicy ok. 2,5cm, spłaszczamy je i kroimy w romby.
Przygotowane pierożki od razu wrzucamy do gotującej się wody, solimy ją - gotujemy około 3 minuty od chwili gdy wypłyną na powierzchnię, odcedzamy je i podajemy polane przesmażoną na maśle bułką tartą lub śmietanką posypane cukrem. Smacznego :)
Ziemniaków podałam ok. 1 kopiastą szklankę - z większej (np. 2x) ich ilości pierożki również wyjdą super (przy tej samej ilości pozostałych składników)