Do góry

Dania główne Przepis na:

Pierogi leniwe - obłędne, przepyszne i mięciutkie

Przepis dnia 2018-01-16
Pierogi leniwe - obłędne, przepyszne i mięciutkie

Autor: Kate85

Przepisów i artykułów: 102 Ocena: 1376

Dodano: 13.01.2018

Odsłon: 12696

Jak zrobić domowe pierogi leniwe - sprawdzony przepis krok po kroku. Obłędne, zdecydowanie przepyszne, mięciutkie pierogi leniwe - fantastyczne z tartą bułką przesmażoną na maśle lub ze śmietaną posypane cukrem. Tak naprawdę to tylko kwestia smaku, z czym najbardziej lubicie takie pierożki ;) Przepis niezawodny, poradzicie sobie na pewno, więc śmiało korzystajcie z niego. Ślicznie pozdrawiam :)

Składniki

  • kopiasta szklanka ugotowanych, wystudzonych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków
  • 500g sera białego, przetartego przez sito
  • 3 jajka
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki masła
  • sól i pieprz do smaku
  • mąka pszenna do podsypania
3-4 os. 60 min średnie tanie

Przygotowanie

  1. Masa ziemniaczana będzie początkowo puszysta i delikatna, nie przejmujcie się tym, jak podsypiecie mąką, wszystko będzie ok. Delikatnie zróbcie wałek, wytnijcie ostrym nożem rąby i od razu siup do gotującej się wody. Jak zbyt długo będą czekały na stolnicy, to podczas gotowania mogą się rozpadać.
    Już przerobiłam ten temat, więc wiem! ;)

    Z tego przepisu kauczuki Wam nie wyjdą, pierożki będą mega delikatne, rozpływające się w ustach :)

  2. Oddzielamy żółtka od białek.

  3. Żółtka ucieramy razem z masłem na puszystą masę, z białek ubijamy sztywną pianę.

  4. Łączymy w misce ziemniaki, ser biały i żółtka z masłem, dokładnie mieszamy.

    Następnie dodajemy pianę z białek, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem, mieszamy delikatnie z masą ziemniaczaną, dosypując mąkę ziemniaczaną.

  5. Powstałą masę ziemniaczaną przekładamy na wysypaną mąką stolnicę, chwilę zagniatamy .

  6. Z ciasta formujemy wałki o średnicy ok. 2,5cm, spłaszczamy je i kroimy w romby.

  7. Przygotowane pierożki od razu wrzucamy do gotującej się wody, solimy ją - gotujemy około 3 minuty od chwili gdy wypłyną na powierzchnię, odcedzamy je i podajemy polane przesmażoną na maśle bułką tartą lub śmietanką posypane cukrem.

    Smacznego :)


  8. Ziemniaków podałam ok. 1 kopiastą szklankę - z większej (np. 2x) ich ilości pierożki również wyjdą super (przy tej samej ilości pozostałych składników)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 14 stycznia No ba, wiadomo,że są przepyszne, a kto się nie zgadza, ten się nie zna xD
Pycha :D
Odpowiedzi: 1 ▼

5 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń