Do góry

Dania główne Przepis na:

Pierogi z awokado i fetą

Pierogi z awokado i fetą

Autor:

Przepisów i artykułów: 1900 Ocena: 43501

Dodano:

Odsłon: 4573

Pierogi, dumplings <3 W zasadzie powstały przez przypadek...rano oglądaliśmy wywiad z The Dumplings, który bardzo lubimy i...przyszła myśl...pierogi. No ale z czym? Chodziliśmy itd...zakupy, to weźmiemy to, to tamto. Weryfikacja ustaliła, do dyspozycji...awokado i feta... ;)

Składniki

  • Ciasto:
  • 250 g mąki
  • 1 łyżeczka masła
  • 200 ml wrzącej wody
  • Farsz:
  • 200 g fety
  • 4 suszone pomidory
  • 1 małe awokado
  • Omasta:
  • 3 łyżki posiekanego koperku
  • 70 ml oliwy z oliwek
  • opcjonalnie 2 łyżki śmietany
1-2 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Ser wkruszamy do miski, dodajemy obrane awokado. Przy pomocy widelca wyrabiamy na jednolitą masę.
    Pomidory kroimy w kostkę, dodajemy do sera. Dokładnie mieszamy i wkładamy do zamrażarki na ok. 30-35 min.

    We wrzątku roztapiamy masło, wlewamy do mąki i przy pomocy noża mieszamy. Kiedy lekko ostygnie, dłonią wyrabiamy ciasto na jednolitą masę.
    Ciasto cienko rozwałkowujemy, przy pomocy szklanki wycinamy koła. Na środek każdego umieszczamy farsz, zlepiamy ciasto.

    Gotujemy w osolonym wrzątku, 2 min od momentu wypłynięcia na powierzchnię.

  2. Podajemy z oliwą wymieszaną z koperkiem (opcjonalnie z dodatkiem śmietany ;) )

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Docherro 18 lipca 2016 Super pierożki,lubię z różnymi farszami,myślę,że i te są bardzo smaczne:) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ciacho50 16 lipca 2016 Bardzo ciekawa jestem smaku. Za awokado nie przepadam, może w takich pierogach odnajdę jego plus :) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń