Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W wersji na słodko to moje ulubione pierogi. Polecam!
Danie obiadowe idealne do zabrania do pracy na lunch.
Odsłon: 320
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 147
Przepis dnia
Bardzo proste ciasteczka z francuskim rodowodem. Magdalenki są delikatne, lek...
Odsłon: 2462
Danie obiadowe idealne do zabrania do pracy na lunch.
Odsłon: 320
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 147
Przepis dnia
Bardzo proste ciasteczka z francuskim rodowodem. Magdalenki są delikatne, lek...
Odsłon: 2462
Składniki
Pracę zaczynamy od zrobienia farszu: Mielimy biały ser, następnie dobrze mieszamy go z żółtkami i cukrem pudrem, tak aby składniki utworzyły jednolitą masę. To tyle, proste, prawda? Teraz zabieramy się za ciasto: Na stolnicę wsypujemy mąkę, dodajemy jajko, wodę i odrobinę soli, przy czym należy pamiętać, że wodę dodajemy stopniowo, nie wlewamy całej ilości od razu. Zagniatamy ciasto, które finalnie powinno być elastyczne, ale nie klejące. Gotowe ciasto wałkujemy i wykrawamy z niego krążki. Na każdy nakładamy porcję farszu i dokładnie zlepiamy brzegi ciasta. Pierogi wrzucamy na wrzątek (lekko osolony), gotujemy kilka minut. Podajemy polane kwaśną śmietaną i posypane cukrem pudrem. Uwaga: Z podanych proporcji wychodzi 65- 70 sztuk pierogów, dość dużych.
Smacznego.