Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W wersji na słodko to moje ulubione pierogi. Polecam!
lekki jak chmurka, łatwy, pyszny i szybki w przygotowaniu -sernik idealny :-)
Odsłon: 92014
Polecam. Na co dzień i od święta.
Odsłon: 1341
Dzisiaj steki z kalafiora z sosem pomidorowo - paprykowym z dodatkiem mięsa m...
Odsłon: 87
Polecam. Może być na śniadanie, może być na kolację. Samo dobro.
Odsłon: 4414
Soczysta pieczeń świąteczna.
Odsłon: 141
lekki jak chmurka, łatwy, pyszny i szybki w przygotowaniu -sernik idealny :-)
Odsłon: 92014
Polecam. Na co dzień i od święta.
Odsłon: 1341
Dzisiaj steki z kalafiora z sosem pomidorowo - paprykowym z dodatkiem mięsa m...
Odsłon: 87
Polecam. Może być na śniadanie, może być na kolację. Samo dobro.
Odsłon: 4414
Soczysta pieczeń świąteczna.
Odsłon: 141
Składniki
Pracę zaczynamy od zrobienia farszu: Mielimy biały ser, następnie dobrze mieszamy go z żółtkami i cukrem pudrem, tak aby składniki utworzyły jednolitą masę. To tyle, proste, prawda? Teraz zabieramy się za ciasto: Na stolnicę wsypujemy mąkę, dodajemy jajko, wodę i odrobinę soli, przy czym należy pamiętać, że wodę dodajemy stopniowo, nie wlewamy całej ilości od razu. Zagniatamy ciasto, które finalnie powinno być elastyczne, ale nie klejące. Gotowe ciasto wałkujemy i wykrawamy z niego krążki. Na każdy nakładamy porcję farszu i dokładnie zlepiamy brzegi ciasta. Pierogi wrzucamy na wrzątek (lekko osolony), gotujemy kilka minut. Podajemy polane kwaśną śmietaną i posypane cukrem pudrem. Uwaga: Z podanych proporcji wychodzi 65- 70 sztuk pierogów, dość dużych.
Smacznego.