Do góry

Dania główne Przepis na:

Pierś indycza nadziewana owocami

Pierś indycza nadziewana owocami

Autor:

Przepisów i artykułów: 31 Ocena: 269

Dodano:

Odsłon: 649

SMACZNEGO !!!

Składniki

  • większa pierś indycza (ok. 2kg), 1lub 2 mniejsze (po 1 kg)
  • suszone morele i suszone śliwki bez pestek, po 10 dag
3-4 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Mięso umyć, osuszyć, naciąć w poprzek tak, aby powstała kieszeń, oprószyć solą oraz pieprzem, natrzeć przyprawą całą porcję mięsa łącznie z naciętą kieszenią. Owoce zalać winem, dolać tyle wody, żeby płyn przykrył je całkowicie i odstawić na 2-3 godz. Odsączone owoce włożyć w nacięcie. Kieszeń zszyć bawełniana nicią lub spiąć wykałaczkami. Mięso obsmażyć na oleju z wszystkich stron, następnie ułożyć w brytfance, posmarować masłem, wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni C i piec. Polewać od czasu do czasu płynem pozostałym po namoczeniu owoców, a później sosem, który się wytworzył. Następnie usunąć nitki i pokroić pieczeń na plastry. Ułożyć na półmisku i polać sosem. Podawać z ryżem lub innymi dodatkami. Można spożywać na ciepło i na zimno.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń