Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kaczka w naszym domu nie ma specjalnego wzięcia ale podana w ten sposób-znajduje chętnych. Podana na zimno z dodatkiem świeżych jabłek ma zupełnie inny (lepszy) smak.
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 250
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 181
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 250
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 181
Składniki
Mięso dokładnie oczyścić, umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Oprószyć przyprawami i skropić czerwonym półwytrawnym winem. Owinąć folią i odstawić do lodówki na 24 godziny. Skórę naciąć w "kratkę" i ułożyć na zimnej patelni. Smażyć na średnim ogniu aż się zarumieni. Odwrócić mięso i piec jakieś 15 minut. Każdy kawałek posmarować miodem z dwóch stron i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Podlać wodą, sokiem jabłkowym i pomarańczowym oraz wytopionym tłuszczem .Zetrzeć skórkę z pomarańczy. Dodać listki, ziele i czosnek przeciśnięty przez praskę. Piec do miękkości. Ostudzić. Pociąć w plastry. Podałam z jabłkiem pokrojonym w "zapałkę" i skropiłam sokiem z pomarańczy.Udekorowałam startą skórką z pomarańczy.