Do góry

Zupy Przepis na:

Pikantna krewetkowa Zupa Jambalaya

Przepis dnia 2017-09-01
Pikantna krewetkowa Zupa Jambalaya

Autor:

Przepisów i artykułów: 109 Ocena: 910

Dodano:

Odsłon: 4547

Dziś pora na pikantną zupę z krewetkami, ryżem i kiełbasą.

Składniki

  • 3 łyżki loiwy z oliwek
  • 1 laska dobrze wędzonej kiełbasy (njlepiej pikantnej)
  • 2 papryki: jedna czerwona, jedna żółta
  • 1 średnia cebula
  • 1 pikantna papryczka (np. jalapeno)
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 litr bulionu z kurczaka
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej i odrobina wody do rozrobienia
  • 2 liście laurowe
  • 1 puszka pieczonych pomidorów
  • ryż (ugioiwany wg wskazówek poniżej)
  • 2 łyżki przyprawy Cajun
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 paczka mrożonych gotowanych krewetek
  • sól i pieprz do smaku
  • Do podania: posiekana natka pietruszki, płatki chili
1-2 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Kiełbasę kroimy na grube plasterki, a cebulę w kostkę. Czosnek przepuszczamy przez praskę. Wszystkie te składniki podsmażamy na odrobinie oliwy na złoty kolor i przekładamy z patelni do większego garnka.

  2. Stopniowo dodajemy bulion drobiowy, po czym dokładamy pomidory z puszki, cebulę pokrojoną w kostkę, liście laurowe, mieszankę przypraw Cajun, i tymianek. Papryki kroimy w kostkę i też dodajemy. Mąkę ziemniaczaną rozrabiamy w odrobinie zimnej wody i wlewamy do zupy, by ją zagęścić.

    Przepis na mieszankę przypraw Cajun znajdzecie na moim blogu w zakładce Alfabet przypraw.

  3. Gotujemy pod przykryciem do zagotowania na małym ogniu przez ok. 15 minut. Mieszamy od czasu do czasu.

  4. W międzyczasie przygotowujemy krewetki: rozmrażamy i odcinamy ogonki. Osuszamy i obsypujemy przyprawą Cajun, solą i pieprzem. Podsmażamy na odrobinie oliwy z oliwek i dodajemy 1 ząbek czosnku przepuszczony przez praskę.

  5. Podsmażone krewetki dodajemy do gotującej się zupy i gotujemy całość jeszcze ok. 5-7 minut.

  6. Podajemy z ryżem i ulubionymi dodatkami, lub chlebem czosnkowym.

  7. Przepis na ryż:

    – 1 łyżka oliwa
    – 2 ząbki czosnku
    – 2 szklanki ryżu
    – sól i pieprz do smaku
    – 3 szklanki wody

    Czosnek kroimy na kawałki i podsmażamy na oliwie w garnku. Dodajemy następnie ryż, sól i pieprz. Mieszamy i podsmażamy przez ok. 2 minuty. Następnie dodajemy wodę, mieszamy i gotujemy pod przykryciem ok. 15-18 minut lub do chwili gdy będzie miękki.

    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń