Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Pikantna lazania z indykiem"
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 26
Potrawka z kurczaka z brokułem i papryką to prawdziwa uczta dla podniebienia...
Odsłon: 1274
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 59
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 26
Potrawka z kurczaka z brokułem i papryką to prawdziwa uczta dla podniebienia...
Odsłon: 1274
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 59
Składniki
W rondlu rozgrzej oliwę i zeszklij na niej cebulę z czosnkiem. Dodaj indyka i przyprawy, wymieszaj, smaż chwilę i wlej bulion. Duś ok. 20 minut, dodaj koncentrat pomidorowy i potrzymaj na ogniu jeszcze ok. 3 minut. Możesz dolać trochę wody, by sos był nieco rzadszy (potem wodę wchłonie makaron).
Beszamel: w małym rondelku rozpuść masło, wsyp mąkę i starannie rozmieszaj. Pogotuj chwilę, dolej część mleka, rozmieszaj i wlej resztę, cały czas mieszając, by nie powstały grudki. Dodaj przyprawy.
Przygotuj naczynie żaroodporne, na dnie ułóż warstwę mięsa, połóż płat makaronu i polej go sosem. Powtarzaj, aż do wyczerpania składników. Ostatnie dwie warstwy powinien tworzyć płat makaronu i beszamel.
Przykryj i piecz ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni. Na koniec zdejmij pokrywkę i piecz 5 minut, by zrumienił się beszamel.
• 60 minut • dla 4 osób • cena ok. 25 złŹródło: Show