Do góry

Desery Przepis na:

Placek słoneczny

Placek słoneczny

Autor:

Przepisów i artykułów: 427 Ocena: 12416

Dodano:

Odsłon: 8341

Pyszne drożdżowe ciasto o delikatnym i pulchnym środku, a chrupiącej, słodkie skórce z wierzchu. Piękny żółty kolor powstaje przez dodanie do niego przecieru z dyni. Najlepsze jeszcze ciepłe posmarowane masłem, idealnie komponuje się z ciepłym mlekiem lub z gorącym kakao. Łasuchom polecam posmarować ulubionym dżemem.

Składniki

  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 1/3 szklanki mleka
  • 5 dag drożdży
  • 1/2 kostki masła
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1/2 szklanki przecieru z dyni
  • 3 żółtka
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • sól
  • 2 łyżki mleka na posmarowanie ciasta
  • gruby cukier kryształ
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Masło podgrzewamy, gdy się roztopi odstawiamy do ostygnięcia. W ciepłym mleku rozprowadzamy drożdże z dodatkiem 1 łyżki cukru pudru, łyżki mąki i przecieru z dyni.

  2. Mieszamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

  3. Do zaczynu, gdy podwoi swoją objętość, dodajemy resztę cukru pudru, żółtka, cukier waniliowy, szczyptę soli, przesianą mąkę i letni tłuszcz.

  4. Wyrabiamy do momentu, aż ciasto będzie jednolite, sprężyste i lśniące.

  5. Odstawiamy do wyrośnięcia.

  6. Gdy podwoi swoja objętość, przekładamy je na dużą blaszkę wyłożona papierem do pieczenia.

  7. Smarujemy letnim mlekiem i posypujemy obficie cukrem.

  8. Od razu wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 160'C i pieczemy około 60 minut lub nieco dłużej jeśli forma jest średnie, a warstwa ciasta grubszej wielkości.

  9. Zrumienione z lekko odchodzącymi od formy bokami, wyjmujemy z piekarnika. Smacznego !!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń