Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Uwielbiam placuszki warzywne, a najbardziej te zdrowe, lekkie i pożywne. Lekkostrawna cukinia to świetna porcja zdrowia, ponieważ zawiera mnóstwo witamin tj. A, C, PP, B, K, beta - karoten, a także żelazo, potas i magnez. Placuszki cukiniowe dzięki dodatkowi jarmużu dostarczą nam także sporej dawki błonnika, kwasu foliowego, wapnia oraz witamin A, C i K. Placuszki są smaczne, bardzo aromatyczne oraz szybkie i proste w przygotowaniu. Świetnie smakują z jogurtem greckim, kwaśną śmietaną lub sosem pomidorowym.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1859
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 4798
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1859
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 4798
Składniki
Cukinie dokładnie myjemy, odcinamy końcówki i ścieramy je na tarce o grubych oczkach. Kawałki oprószamy delikatnie solą, odstawiamy na około 10 minut i odciskamy z nadmiaru wody. Jarmuż siekamy na mniejsze kawałki
Do odciśniętych kawałków cukinii dodajemy stratą na tarce cebulę, 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, posiekany jarmuż, 2 łyżki jogurtu greckiego, jajka, otręby, koperek, kurkumę i chili oraz mąkę (pszenną i ziemniaczaną). Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
Porcje powstałej masy nakładamy łyżką na dobrze rozgrzany olej i smażymy z obu stron na delikatnie złoty kolor. Po usmażeniu odsączamy je z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Gotowe placuszki podajemy z kwaśną śmietaną, jogurtem greckim lub sosem pomidorowym. Życzę smacznego! :)