Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jak zrobić tradycyjne placki ziemniaczane chyba każdy wie. Dlatego dzisiaj propozycja wariacji na temat placków – zrobimy je z kiszoną kapustą i daje Wam słowo, że wyjdą przepyszne!
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13146
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2510
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3663
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4587
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13146
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2510
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3663
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4587
Składniki
Na początek kapustę drobno siekam. Obrane ziemniaki ścieram na tarce – połowę na najmniejszych oczkach, tak aby powstała miazga ziemniaczana. Drugą połowę na większych dziurkach, aby otrzymać niewielkie wiórki – po połączeniu wszystkich ziemniaków faktura placków będzie dużo ładniejsza.
Do startych ziemniaków dorzucam posiekaną drobno cebulę, 2 jajka, kapustę, mąkę i doprawiam solą i pieprzem. Wszystko bardzo dokładnie mieszam. Jeżeli ciasto okaże się zbyt rzadkie, można dodać jeszcze odrobinę mąki.
Placuszki kładę łyżką na gorący olej, smażę z obu stron na złoto. Po usmażeniu odsączam z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Podaję z dodatkiem kwaśnej śmietany lub sosem czosnkowym. Smacznego!!!