Do góry

Dania główne Przepis na:

Placuszki z cukinii po grecku - Kolokithokeftedes

Placuszki z cukinii po grecku - Kolokithokeftedes

Autor: zewaewa

Przepisów i artykułów: 94 Ocena: 323

Dodano: 09.07.2018

Odsłon: 10323

Lipiec to jeden z miesięcy, kiedy możemy cieszyć się smakiem polskiej cukinii. Oczywiście cukinia dostępna jest w sklepach przez cały rok, ale niestety nie pochodzi z naszego kraju. Latem więc korzystam z niej najczęściej jak się da, bo jest zdrowa i smaczna. Jeśli ktoś nie lubi cukinii to warto się przyjrzeć z bliska i spróbować z nią zaprzyjaźnić bo warto.

Składniki

  • 600 g cukinii
  • 2 jajka
  • 1/2 pęczka świeżego koperku
  • 100 g sera feta
  • 1 cebula
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 4 łyżki kaszy manny
  • olej do smażenia
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Cukinie umyć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach ( można odcisnąć sok ), koperek posiekać a fetę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
    Składniki umieścić w misce, dodać rozbełtane jajka, do smaku sól i pieprz oraz wsypać kaszę mannę i wszystko wymieszać.
    Rozgrzać patelnię, wlać olej i kłaść porcje masy na placuszki.
    Smażyć z obu stron na rumiano, po usmażeniu odsączyć na ręczniku papierowym.
    Placuszki można podać na przykład z dipem koperkowym.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń