Do góry

Dania główne Przepis na:

Polędwiczki w sosie kurkowym

Polędwiczki w sosie kurkowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 2230 Ocena: 18988

Dodano:

Odsłon: 914

Smaczny pomysł na "Polędwiczki w sosie kurkowym"

Składniki

  • 2 polędwiczki wieprzowe (50-60 dag)
  • 50 dag kurek
  • 1 cebula
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz
  • suszony tymianek
  • suszony rozmaryn
  • kilka gałązek natki
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Mięso oczyść, opłucz. Na patelni rozgrzej olej. Włóż polędwiczki. Obsmaż je ze wszystkich stron. Potem zmniejsz płomień i smaż jeszcze kilka minut. Pod koniec smażenia posyp solą oraz pieprzem. Zdejmij z patelni i trzymaj w cieple, by mięso nie wystygło.

  2. Cebulę obierz, posiekaj. Kurki oczyść, ew. opłucz i osusz. Większe sztuki pokrój na połówki, mniejsze pozostaw w całości. Na tej samej patelni rozgrzej masło. Wrzuć grzyby i cebulę. Podlej odrobiną wody. Duś ok. 10 minut.

  3. Polędwiczki pokrój w plasterki. Do grzybów dolej śmietanę. Sos przypraw do smaku solą, pieprzem oraz tymiankiem i szczyptą rozmarynu. Gotuj, aż zacznie lekko gęstnieć. Wtedy dołóż mięso. Mocno podgrzej. Udekoruj listkami natki.

  4. Podawaj z bagietką albo piure ziemniaczanym. ok. 45 min, 1 porcja zawiera ok. 490 kcal Ok. 5,80 zł za porcję.

    Źródło: Tina

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń