Do góry

Przekąski Przepis na:

Polpette di riso e patate

Polpette di riso e patate

Autor:

Przepisów i artykułów: 1877 Ocena: 43127

Dodano:

Odsłon: 19067

Kotleciki z ryżu i ziemniaków najczęściej podaje się jako zakąskę do piwa lub drinków we Włoszech. Z dodatkiem surówki smakują niesamowicie.

Składniki

  • 500 g ziemniaków
  • 1 l wrzątku
  • 250 g ryżu
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 łyżki startego parmezanu
  • 300 g mąki
  • 2 jajka
  • oliwa z oliwek do smażenia
  • sól, pieprz
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Do wrzątku wrzucamy pokrojone w mniejszą kostkę ziemniaki, gotujemy. Do ziemniaków dodajemy ryż i gotujemy do jego miękkości. Całość odsączamy, studzimy. Dodajemy mąkę, posiekaną natkę, starty parmezan, jajka, sól, pieprz, dokładnie mieszamy. Z przygotowanego ciasta formujemy podłużne kotleciki, obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanej oliwie. Podajemy na gorąco.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

cook7 14 lipca 2015 Hmmmm.Trzeba spróbować.I to jeszcze dziś.

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Futka 10 lipca 2015 Bajeczne i bardzo pomysłowe kotleciki :)

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

sereberko80 10 lipca 2015 super pomysł, apetycznie wyglądają te kotleciki, na pewno wypróbuję :-) a ten ryż kiedy dodajesz? od poczatku z ziemniakami, czy po chwili jak już się ziemniaki gotują? :-) Odpowiedzi: 3 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

rosse 09 lipca 2015 Fajna przegryzka do piwka,wypróbuję koniecznie:)

5 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń