Dania główne Przepis na:
POTRAWKA Z KURCZAKA

Składniki
- kurczak, 1
- pęczek włoszczyzny, 1
- Śmietana kremówka, 100 ml
- ziele angielskie, liść laurowy, pieprz ziarnisty, sól
- koperek i natka pietruszki, po pół łyżeczki
- gałka muszkatołowa do smaku
- papryka czerwona i zielona pokrojone w paski, po 1
- Mąka pszenna, 1 łyżka
- masło, 1 łyżka
5-6 os. | 30 min | średnie | przystępne |
Przygotowanie
-
Z kurczaka, włoszczyzny i przypraw gotujemy rosół.
-
Wyjmujemy pierś i udka (pozbawiamy kości), kroimy w kostkę oraz marchew, którą kroimy w słupki.
-
0,5 l rosołu odlewamy do drugiego rondla, dodajemy pokrojone mięso, marchew i papryki.
-
Z masła i mąki robimy jasną zasmażkę (można użyc gotowej). Dusimy przez ok. 5-10 minut. Doprawiamy do smaku i dodajemy śmietanę. Podajemy z ryżem lub ziemniakami z wody.
Komentarze do przepisu (2)

taura 26 kwietnia 2011Zgłoś do usunięcia
Lubię takie nieskomplikowane a jednocześnie smaczne dania :)7 Kto głosował? | Odpowiedz

Jagoda50 22 listopada 2009Zgłoś do usunięcia
Apetyczne ,kolorowe danie.Lubie kolorowe dania.7 Kto głosował? | Odpowiedz