Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Pstrąg w maśle koperkowym"
Karkówka z ziemniakami to takie danie dwa w jednym. Po jego podaniu nie trzeb...
Odsłon: 934
Pyszne muffiny coca-cola zasmakują małemu i dużemu łasuchowi . Idealne do pop...
Odsłon: 50
Świetny przepis na szynkę z pieczarkami duszoną w aromatycznym sosie z dodatk...
Odsłon: 68
Karkówka z ziemniakami to takie danie dwa w jednym. Po jego podaniu nie trzeb...
Odsłon: 934
Pyszne muffiny coca-cola zasmakują małemu i dużemu łasuchowi . Idealne do pop...
Odsłon: 50
Świetny przepis na szynkę z pieczarkami duszoną w aromatycznym sosie z dodatk...
Odsłon: 68
Składniki
Pstrągi umyj, osusz (nie trzeba ich skrobać, bo mają delikatną łuskę). Pstrągi wyfiletuj: nożem z wąskim ostrzem natnij koło głowy, prowadź nóż wzdłuż kręgosłupa, odcinając od niego mięso. Tak samo zrób z drugiej strony. W powstałych filetach znajdują się ości-żebra. Wykrój je, lekko podważając nożem pod ośćmi. Odetnij część brzuszną i grzbietową ryby, wyrównaj. Dokładnie osusz, oprósz szczyptą soli.
Brokuł podziel na różyczki. Odetnij głąbki, bo są twarde i nie usmażą się. Łyżkę masła stop w rondelku. Gdy zacznie się dymić, włóż brokuły, dodaj tymianek. Podsmaż ze wszystkich stron. Wlej łyżkę wody, by obniżyć temperaturę, inaczej masło zacznie się palić. Duś kilka minut.
Łyżkę oleju rozgrzej na patelni. Włóż filety rybne skórką do dołu. Smaż, poruszając patelnię, by nie przywarły. Powstały tłuszcz zlej. Filety odwróć, podlej 3/4 bulionu (lub wina, które wniknie w mięso i nada mu lekkiej kwaskowatości), dodaj pół łyżki masła (dopiero jak wlejesz bulion, inaczej masło się spali). Smaż na małym ogniu, aż ryby się zrumienią. Zdejmij z patelni.
Koperek umyj, osusz, posiekaj. Na patelni po smażeniu ryb stop resztę masła, wsyp koperek. Mieszając, podsmaż. Wlej resztę bulionu, przypraw, podduś. Masłem polej ryby i brokuły.
Czas przygotowania 35 min, ilość porcji 2, cena za porcję 6 zł.Źródło: Chwila dla Ciebie