Do góry

Desery Przepis na:

Ptysiowe łabędzie

Ptysiowe łabędzie

Autor:

Przepisów i artykułów: 993 Ocena: 8453

Dodano:

Odsłon: 4

Sprawdzony przepis na "Ptysiowe łabędzie"

Składniki

  • 10 dag masła
  • 250 ml wody
  • 15 dag mąki
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka cukru
  • 4 jajka
  • 300 ml słodkiej śmietanki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • sos czekoladowy
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Wodę z masłem doprowadź do wrzenia i zdejmij z ognia. Po chwili dodaj mąkę, sól i cukier. Podgrzewaj na wolnym ogniu, aż ciasto będzie odstawać od ścianek rondelka. Potem zestaw z kuchenki, a kiedy ostygnie, dodawaj po jednym jajku, intensywnie mieszając.

  2. Przygotowane ciasto nakładaj na pergamin porcjami. Przy pomocy rękawa cukierniczego wyciśnij z części łabędzie szyje.

  3. Wstaw całość do piekarnika rozgrzanego do 180°C i piecz 20 minut.

  4. Zimne ptysie przekrój na pół i nadziej śmietaną ubitą z cukrem pudrem. Włóż szyje, a oczy zrób z sosu czekoladowego.

  5. Czas: 40 min, 1 porcja = 250 kcal.

    Źródło: Kurier TV

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń