Do góry

Desery Przepis na:

puszyste ciasto z rabarbarem i kokosową kruszonką

puszyste ciasto z rabarbarem i kokosową kruszonką

Autor:

Przepisów i artykułów: 143 Ocena: 7584

Dodano:

Odsłon: 25882

Ciacho jest świetne, nie tylko puszyste, ale również wilgotne i delikatne. Czemu zawdzięcza swój sekret? Oczywiście 8 jajkom na 2 szklanki mąki i dodatkowi oleju :). Kokosowa kruszonka dopełnia aromatów, kto się skusi? :)

Składniki

  • ciasto: 2 szklanki mąki pszennej
  • 8 jajek (M)
  • 1 i 1/3 szklanki cukru
  • 2 kopiaste łyżki cukru z wanilią
  • 3/4 szklanki oleju (użyłam rzepakowego)
  • 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli do białek
  • dodatkowo: 600 gramów rabarbaru
  • 3 łyżki cukru
  • kokosowa kruszonka: 3/4 szklanki wiórków kokosowych
  • 100 gramów miękkiego masła lub margaryny
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki mąki pszennej
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Rabarbar obrać ze skórki, pokroić na 1 cm plasterki, posypać 3 łyżkami cukru, odstawić na około 30 - 40 minut, następnie dokładnie odsączyć na sitku.
    Teraz pora na kruszonkę.
    Miękkie masło lub margarynę połączyć z mąką, wiórkami i cukrem, zagnieść kruszonkę, odstawić ją do lodówki.
    Białka oddzielić od żółtek. Te pierwsze ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.
    Do żółtek dodać cukier i cukier z wanilią, zmiksować na najwyższych obrotach do uzyskania puszystej pianki. Następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, wlać olej, wszystko zmiksować do połączenia składników.
    Na końcu dodać pianę z białek i znów zmiksować, ale na średnich obrotach miksera i tylko do momentu kiedy masa będzie jednolita.
    Blaszkę o wymiarach 25x35 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Na cieście poukładać plasterki rabarbaru, posypać równomiernie kruszonką.
    Piekarnik nagrzać do 180 stopni, wsadzić ciasto i piec około 50 minut, do suchego patyczka (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie).

    Studzić przez pierwsze 30 minut przy uchylonym piekarniku, potem wyjąć na blat, smacznego !

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

renka 16 maja 2015 Jest mega-pyszne w całości,zwłaszcza kruszonka -)))

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

izek 16 maja 2015 Świetne ciasto! Muszę koniecznie je wypróbować, bo lubię ciasta rabarbarowe, a jeszcze bardziej uwielbiam kokos! Nigdy nie jadłam kruszonki w wydaniu kokosowym. Myślę, że takie połączenie musi być pyszne! :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń