Do góry

Przetwory Przepis na:

Pyszna sałatka z cukinii na zimę z pomidorami i papryką

Pyszna sałatka z cukinii na zimę z pomidorami i papryką

Autor:

Przepisów i artykułów: 126 Ocena: 77138

Dodano:

Odsłon: 13060

Witam serdecznie, dzisiaj propozycja na sałatkę z cukinii na zimę do słoików. Sałatka z cukinii jest bardzo smaczna, idealnie pasuje do obiadu.

Składniki

  • z podanej porcji wyjdzie 6 słoików 720 ml
  • 1,5 kg cukinii
  • 1,5 kg pomidorów
  • około 600 g papryki czerwonej
  • 500 g cebuli
  • 500 g marchwi
  • około 100 g pietruszki
  • 6 ząbków czosnku
  • 2 papryczki chili (opcjonalnie)
  • 100 ml oleju
  • oraz do smaku:
  • 80 ml octu jabłkowego 6%
  • około 25 g cukru
  • 6 ziarenek ziela angielskiego, 2 listki laurowe
  • 2 ½ łyżeczki bazylii, 1 ½ oregano, około 3 - 4 łyżeczek soli
  • ilość przypraw i ziół możemy zmienić według własnego gustu
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Najpierw przygotuję wszystkie składniki na sałatkę:

    Oczyszczoną i umytą marchew i pietruszkę, ścieram na tarce o grubych oczkach.
    Z umytej papryki usuwam gniazda nasienne i kroję na mniejsze kawałki, cieknie paseczki o długości kilku centymetrów.
    Z papryczki chili usuwam nasionka i drobniutko kroję – jeżeli nie mamy papryczki lub obawiamy się że sałatka będzie za ostra, to możemy nie dodawać papryczki, a później doprawić sałatkę pieprzem i papryką ostrą.

    Cebulę kroję w cienkie piórka.
    Czosnek drobniutko kroję.

    Dokładnie umytą cukinię kroję w półplasterki, jeżeli cukinia ma duże gniazda nasienne to najlepiej jest je wyciąć.
    Pomidory obieram ze skórki i kroję na mniejsze kawałki. Żeby łatwiej było pomidory, wcześniej zalałam je na około 2 minuty wrzątkiem i następnie przelewam zimną wodą.

  2. Przygotowanie sałatki:
    W dużym garnku (najlepiej żeby miał pojemność około 5L), rozgrzewam część oleju i podsmażam cebulę przez kilka minut, tak aby się zeszkliła.
    Następnie dodaję marchew, pietruszkę, paprykę, chili, pozostały olej i duszę pod przykryciem około 15 minut, od czasu do czasu mieszając.

    Następnie dodaję cukinię, czosnek, przyprawy (oprócz cukru i octu), i duszę około 20 minut, tak żeby cukinia była miękka ale i delikatnie chrupka. A i od czasu do czasu mieszam.

    Na koniec dodaję pomidory, cukier, ocet i całość jeszcze duszę pod przykryciem około 10 minut, pod koniec sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam – sałatka jest gotowa.

  3. Pasteryzacja:
    Do wcześniej wyparzonych słoików nakładam gorącą sałatkę razem z sosem, pozostawiając około 2 centymetrów wolnego miejsca od wieczka. Brzeg słoika dokładnie wycieram i mocno zakręcam wieczko.

    Słoiki wstawiam do garnka wyłożonego ściereczką, oddzielam je między sobą drugą ściereczka i zalewam wodą do wysokości około 3/4 wysokości słoika.
    Garnek stawiam na gazie i gdy woda się zagotuje, zmniejszam płomień i pasteryzuję około 20 minut. Następnie wyjmuję słoiki ustawiam do góry dnem na ściereczce, nakrywam drugą ściereczką i pozostawiam do wystudzenia.

    Słoiki możemy również pasteryzować na sucho w piekarniku.

    Sałatka z cukinii na zimę jest gotowa, słoiki wynoszę do piwnicy. Życzę udanych przetworów i smacznego.
    Pozdrawiam Babcia Ewa

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń