Do góry

Desery Przepis na:

"Sernik ciemny"

Sernik ciemny

Autor:

Przepisów i artykułów: 16 Ocena: 49

Dodano:

Odsłon: 659

Prosty i smaczny sernik na każdą okazję.

Składniki

  • POLEWA:
  • 1 szkl. cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 1/2 kost. margaryny , 5 łyżek wody
  • 1 szkl. mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 żółtka , bialka ubić
  • SER:
  • 1 kg. twarogu zmielonego
  • 6 jaj , białka ubić
  • 2 szkl. cukru
  • 1 kost. margaryny lub masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 łyżek grysiku
  • kokos do posypania
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Składniki do polewy tj. cukier, kakao, margarynę, wodę zagotować w garnku na małym ogniu - ostudzić , odlać 1/2 szkl. do polania.
    Do reszty masy dodać mąkę, proszek do pieczenia, 2 żółtka. Białka ubić na sztywną pianę.i dodać do masy serowej.
    Ciastem wyłożyć tortownicę z papierem do pieczenia.

  2. Wszystkie składniki na ser wymieszać razem , białka ubić na sztywną pianę można dodać rodzynki. Ser wlać do dużej tortownicy i piec ok 1,5 h w temp 160-180*.
    Po wyjęciu polać odlaną polewą i posypać kokosem.

    P.S. Jeśli chcemy użyć mniejszej formy , można użyć połowy składników na masę serową.
    Życzę smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń