Do góry

Dania główne Przepis na:

Risotto z bobem i pomidorami

Risotto z bobem i pomidorami

Autor:

Przepisów i artykułów: 84 Ocena: 900

Dodano:

Odsłon: 4313

Wiosenne risotto - z bobem i świeżymi pomidorami.

Składniki

  • 400 g bobu
  • 2 pomidory
  • 1 cebula
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 3 łyżki oliwy
  • 400 g ryżu do risotto
  • 200 ml białego wina
  • 1.5 litra bulionu warzywnego
  • ½ szklanki przecieru pomidorowego z kartonu albo passaty pomidorowej
  • 50 g parmezanu
  • pół pęczka natki pietruszki
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Zagotować wodę i wrzucić do niej bób.
    Gotować ok 5 minut, odsączyć na sitku i przelać zimną wodą.
    Zostawić do przestudzenia lekkiego a następnie ograć ze skórek.

  2. .
    Pomidory sparzyć i obrać. Pokroić w kostkę
    Cebulę posiekać, seler pokroić w drobną kostkę.
    W garnku rozgrzać oliwę i przesmażyć na niej seler i cebulę aż warzywa zmiękkną i lekko się zarumienią.

    Ryż opłukać zimną wodą i odsączyć.
    Dodać do cebuli i przesmażyć mieszając.
    Zalać winem i gotować mieszając aż ryż wchłonie całe wino.

    Następnie zalać połową bulionu, gotować mieszając co jakiś czas. Podlewać rosołkiem jak ryż wchłonie cały płyn. Posolić i popieprzyć.

    Dodać do ryżu bób i pomidory i przecier po 15 minutach gotowania.
    Gotować kolejne 5 minut mieszając co jakiś czas. Na koniec dodać parmezan, masło i natkę – wymieszać, zgasić ogień i trzymać pod przykryciem jeszcze 5 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń