Do góry

Desery Przepis na:

Rolada biszkoptowa z papierówkami

Rolada biszkoptowa z papierówkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 344 Ocena: 3934

Dodano:

Odsłon: 1563

Biszkopt pieczony z jabłkami a potem zwijany. Najlepsze jabłka do takiej rolady to papierówki. Rolada jest miękka, winna, pyszna.

Składniki

  • NADZIENIE:
  • -100 g. pokruszonych biszkopcików -ok. 800 g. pokrojonych papierówek
  • -1 cukier waniliowy -cynamon
  • BISZKOPT:
  • -6 jajek -150 g. cukru -100 g. mąki tortowej
  • -100 g. mąki ziemniaczanej -3 łyżki oleju -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • DO OPRÓSZENIA:-cukier puder
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. nadzienie-Blaszkę 30x40 wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód rozsypać pokruszone biszkopciki.

  2. Na biszkopciki porozrzucać, pokrojone jabłka. Jabłka oprószyć cynamonem z cukrem waniliowy. Jeśli jabłka bardzo dojrzałe, to można cukier ominąć.

  3. biszkopt-Białka ubić ze szczyptą soli i cukrem. Dodać po żółtku i ubić. Przesiewać mąkę z proszkiem do jajek i delikatnie mieszać, jednocześnie dodając olej.Zalać owoce i wyrównać.

  4. Piec ok. 30 min.175*. Sprawdzać żeby nie przesuszyć, bo będzie łamać się przy zwijaniu.
    Przykryć ściereczką, albo papierem do pieczenia i większą deską i odwrócić.

  5. Zdjąć papier z jabłek.

  6. Za pomocą papieru od dołu,zwijać ciepły biszkopt na roladę.Odstawić do całkowitego wystygnięcia.

  7. Po przestygnięciu posypać cukrem pudrem.
    Roladę kroić na plastry ok.1,5-2 cm.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (14)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń