Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kolorowa rolada, w charakterystyczne wzorki imitujące ubarwienie Żyrafy. Właściwiej można dowolny wzór np. ukośne paski i otrzymamy zebrę :), można powiedzieć uniwersalna rolada ;).
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2366
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1495
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 548
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3646
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1379
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2366
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1495
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 548
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3646
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1379
Składniki
Ciasto Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Następnie ciągle mieszając dodajemy cukier, miksujemy do chwili aż kryształki cukru nie będa wyczuwalne. Następnie cały czas miksując dodajemy po jednym żółtku. Mąki przesiewamy dodajemy do ciasta, i delikatnie wymieszać. Około 10 łyżek jasnego ciasta przekładamy do rękawa cukierniczego i na blasze wyłożonej papierem do pieczenia wyciskamy wzór łatki żyrafy. Pieczemy przez 4 minuty w temp. 170 st C. Do pozostałej części ciasta dodajemy kakao i delikatnie mieszamy. Na upieczony wzór wykładamy ciemne ciasto i pieczemy 10 - 15 minut w 170 st C. Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i zdejmujemy papier. Zawijamy w ściereczkę lub pergamin tak aby ciemne ciasto było w środku a wzorki na wierzchu rolady, i zostawiamy do ostygnięcia.
Krem Żelatynę rozpuszczamy w około 0,3 szklanki gorącej wody i odstawiamy do ostygnięcia Śmietanę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru waniliowego, pod koniec ubijania dodać żelatynę,i dokładnie wymieszać. Z ubitej śmietany odłożyć około 5 łyżek do dekoracji, resztę rozsmarowujemy na rozłożonej roladzie, na masie układamy truskawki i zwijamy ponownie roladę. o
Dekoracji: Na wierzchu rolady wyciskamy szprycą śmietanę, a na niej na przemian układamy borówki oraz listki mięty. Wstawiamy do lodówki na min. 2 godziny do schłodzenia. Smacznego