Do góry

Dania główne Przepis na:

Roladki wołowe

Roladki wołowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 910 Ocena: 22593

Dodano:

Odsłon: 26908

Moja dzisiejsza propozycja to pieczone w marynacie, mięciutkie i aromatyczne roladki wołowe wypełnione smakowitym farszem z białej cebulki, kiszonego ogórka i szynki.

Składniki

  • mięso wołowe np. udziec
  • SKŁADNIKI NA FARSZ:
  • biała cebulka
  • ogórki kiszone
  • plasterki szynki
  • SKŁADNIKI NA MARYNATĘ:
  • 4 łyżki dobrego oleju rzepakowego
  • 3 łyżki słodkiego sosu sojowego
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka miodu akacjowego
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • drobno posiekana natka pietruszki
  • czarny pieprz
  • DODATKI:
  • bulion
3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Na samym początku przygotowujemy marynatę. Do miseczki wlewamy olej rzepakowy, sos sojowy, miód akacjowy oraz ocet balsamiczny i dokładnie mieszamy do momentu dobrego połączenia wszystkich składników.

    Następnie dodajemy przeciśnięte przez praskę 3 ząbki czosnku oraz przyprawy: zioła prowansalskie, czarny pieprz, drobno posiekaną natkę pietruszki i jeszcze raz wszystko mieszamy.

    Mięso wołowe dzielimy na porcje i rozbijamy je delikatnie tłuczkiem do mięsa przez folię spożywczą.

    Cebulkę i ogórki kiszone kroimy w drobną kostkę.

    Mięso oprószamy solą i pieprzem, kładziemy na nim plasterek dobrej szynki, a na nią pokrojoną w kostkę cebulkę i kiszonego ogórka. Całość zawijamy w roladkę i obwiązujemy sznurkiem.

    Roladki nacieramy przygotowaną marynatą i wstawiamy do lodówki - najlepiej na całą noc (wtedy mięso skruszeje i nabierze wyrazistości).

  2. Drugiego dnia roladki obsmażamy z każdej strony na patelni, tak aby mięso delikatnie się ścięło.

  3. Podsmażone roladki układamy w naczyniu żaroodpornym, zalewamy bulionem wymieszanym z pozostałością marynaty i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 60 minut.

  4. Roladki podajemy z ulubionymi dodatkami, a z pozostałego z pieczenia bulionu możemy przygotować sos, zagęszczając go lekko mąką.

    Życzę smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (15)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

monikagotuje 02 marca 2015 smaczne te Twoje roladki,wczoraj też miałam na obiad:) Odpowiedzi: 1 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ziembulka 02 marca 2015 mniam wyglądają bardzo apetycznie ! :)
coś w sam raz dla mięsożerców:)

5 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

anna-martyka-3 01 marca 2015 smaczne i zapewne dzięki marynacie jest całkiem inny smak niż jak by zrobiło się typowe zrazy Odpowiedzi: 1 ▼

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

luna76 01 marca 2015 Te roladki są tak kuszące, że porwałabym przez monitor ! :D Odpowiedzi: 1 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

anulka12 01 marca 2015 Wołowina to rzadkość na moim stole. Ale te roladki są takie kuszące, że na pewno się skuszę. Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

BEATA1978 01 marca 2015 Fantastycznie wyglądają, a jak muszą smakować. Pychota :) Odpowiedzi: 1 ▼

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń