Do góry

Dania główne Przepis na:

Roladki z dorsza z grzybami i selerem

Roladki z dorsza z grzybami i selerem

Autor: kalina11

Przepisów i artykułów: 111 Ocena: 510

Dodano: 13.12.2017

Odsłon: 439

Dla tych co nie lubią karpia, polecam dorsza z dodatkiem grzybów leśnych w sosie selerowym.Szybkie, proste do zrobienia, a zaskoczymy naszą rodzinę smacznie.

Składniki

  • 40 dkg filetu z dorsza
  • 1 garść podgrzybków suszonych
  • 1 cebula
  • masło klarowane
  • sól, pieprz
  • przyprawa do ryb
  • sos selerowy: 1 seler średnia
  • 1 cebula
  • masło klarowane
  • 2 trójkąty serki topione
  • 1/2 szklanki śmietany 30 %
  • 2 szklanki wody
  • 3 łyżki octu winnego
  • sól, pieprz czerwony
  • natka pietruszki
3-4 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Grzyby suszone moczę w zimnej wodzie przez noc. Na drugi dzień, przekładam razem z wodą do garnka i gotuję około godzinę aż będą miękkie.
    Z filetu z dorsza odcinam skórę. Jej nie potrzebujemy. Kroję go na trzy części. Potrzebuję węższe paski ale dłuższe. Posypuję, solą, pieprzem, przyprawą do ryb i odstawiam na godzinę. Na patelni na maśle przesmażam pokrojoną cebulę, dodaje pokrojone grzyby, doprawiam solą, pieprzem. Farsz układam na kawałkach ryby i zwijam. Spinam wykałaczkami.

    Sos:
    Cebulę pokrojoną podsmażam na maśle, dodaję startą seler na tarce jarzynowej, ocet winny i chwilę przesmażam. Dolewam wodę i duszę seler około 10 minut. Przekładam do garnka, wkładam koreczki z ryby i duszę całość pod przykryciem około 10 minut. Wyjmuję koreczki na talerz. Seler miksuję blenderem, dolewam śmietanę, dodaję serki, doprawiam, solą, pieprzem i chwilę podgrzewam. Roladki podaję z sosem, natką, i pieprzem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń