Rosołek zawsze przygotowywany przez moją mamę, która nauczyła się go od mojej babci a ta od swojej itd. Taka nasza mała mazowiecka tradycja. Mówią że rosół to nie zupa ale w zimne pochmurne wieczory po długim dniu pracy rozgrzewa lepiej niż herbata z miodem i cytryną:)
Rosół Dworski
Składniki
- 1 kg mięsa kury z kośćmi
- 50 dag wołowiny z kością
- ogon wołowy
- 1 średnia cebula
- 4 spore marchewki
- kawałek kożenia selera
- 2 średnie pietruszki
- 2 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 2 gożdziki
- 2 suszone grzyby
- gałązka estragonu
- gałązka tymianku
- liście lubczyku
- Sól
- pieprz
Składniki
- 1 kg mięsa kury z kośćmi
- 50 dag wołowiny z kością
- ogon wołowy
- 1 średnia cebula
- 4 spore marchewki
- kawałek kożenia selera
- 2 średnie pietruszki
- 2 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 2 gożdziki
- 2 suszone grzyby
- gałązka estragonu
- gałązka tymianku
- liście lubczyku
- Sól
- pieprz

Etapy przygotowania
Mięso umyć zalać wodą i gotować. Gdy pojawią się szumowiny zebrać. Następnie dodać obrane i oczyszczone warzywa, grzyby, zioła (oprócz lubczyku) i przyprawy. Gotować na wolnym ogniu ok 2-3 godzin aż mięsko będzie miękkie. Na koniec przecedzić i doprawić solą i pieprzem i lubczykiem. Mięsko można wykorzystać podając z rosołem, bądź zrobić farsz na pierogi ( też są przepyszne). SMACZNEGO!!!

Przepis w Waszym wykonaniu (5)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy

Przepis dnia
Jeśli szukasz dania, które zachwyci swoim aromatem i wyjątkową kremową konsys...
Odsłon: 4305

Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Jajka
- Ser
- Mleko
- Ciasta
- Serniki
- Dla zdrowia
Odsłon: 1069

Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Dla dzieci
- Owoce
- Jajka
- Ser
- Orzechy
- Migdały
- Włoskie
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 553
Ostatnio komentowane przepisy

Przepis dnia
Jeśli szukasz dania, które zachwyci swoim aromatem i wyjątkową kremową konsys...
Odsłon: 4305

Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Jajka
- Ser
- Mleko
- Ciasta
- Serniki
- Dla zdrowia
Odsłon: 1069

Polecam.
- Wielkanoc
- Impreza
- Do pracy
- Polska
- Dla dzieci
- Owoce
- Jajka
- Ser
- Orzechy
- Migdały
- Włoskie
- Ciasta
- Dla zdrowia
Odsłon: 553



Składniki
- 1 kg mięsa kury z kośćmi
- 50 dag wołowiny z kością
- ogon wołowy
- 1 średnia cebula
- 4 spore marchewki
- kawałek kożenia selera
- 2 średnie pietruszki
- 2 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 2 gożdziki
- 2 suszone grzyby
- gałązka estragonu
- gałązka tymianku
- liście lubczyku
- Sól
- pieprz
Mięso umyć zalać wodą i gotować. Gdy pojawią się szumowiny zebrać. Następnie dodać obrane i oczyszczone warzywa, grzyby, zioła (oprócz lubczyku) i przyprawy. Gotować na wolnym ogniu ok 2-3 godzin aż mięsko będzie miękkie. Na koniec przecedzić i doprawić solą i pieprzem i lubczykiem. Mięsko można wykorzystać podając z rosołem, bądź zrobić farsz na pierogi ( też są przepyszne). SMACZNEGO!!!