Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś przedstawiam rosołek w lżejszym, drobiowym wydaniu. Rosół jest wyrazisty, aromatyczny oraz bardzo pożywny. Świetnie rozgrzewa, dodaje energii i stawia na nogi wszystkich, którym dokucza zimowa aura ;)
Łatwe i proste ciasto z makiem i kremem budyniowym. Każdy sobie poradzi z jeg...
Odsłon: 127
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 77
Wyśmienity bigos to wizytówka każdego domu. Jest pracochłonny, ale raz w roku...
Odsłon: 148
W te Święta rozgoszczą się u nas kruche ciasteczka z owocową niespodzianką, c...
Odsłon: 90
Sos z suszonych grzybów to idealny dodatek do kasz, krokietów, mięsa. Myślę,...
Odsłon: 179
Łatwe i proste ciasto z makiem i kremem budyniowym. Każdy sobie poradzi z jeg...
Odsłon: 127
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 77
Wyśmienity bigos to wizytówka każdego domu. Jest pracochłonny, ale raz w roku...
Odsłon: 148
W te Święta rozgoszczą się u nas kruche ciasteczka z owocową niespodzianką, c...
Odsłon: 90
Sos z suszonych grzybów to idealny dodatek do kasz, krokietów, mięsa. Myślę,...
Odsłon: 179
Składniki
Oczyszczone części indyka zalewamy zimną wodą, doprowadzamy do wrzenia i ściągamy powstającą na powierzchni piankę.
Cebulkę podpiekamy nad ogniem, a następnie dodajemy ją do gotującego się indyka wraz z obraną włoszczyzną, gałązką lubczyku, zielem angielskim i listkiem laurowym. Wszystko gotujemy na bardzo małym ogniu do momentu, aż mięso będzie miękkie, a rosół nabierze intensywności.
Gotowy rosół doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem, a następnie przecedzamy. Podajemy z makaronem, warzywami z gotowania* i świeżą natką pietruszki. * Najbardziej klasyczna jest marchewka, ale są osoby lubiące dodatki innych warzyw. Ja uwielbiam gotowaną pietruszkę oraz delikatne liście kapusty ;D Życzę smacznego! :)