Do góry

Dania główne Przepis na:

Rosołowe tartaletki

Przepis dnia 2017-04-06
Rosołowe tartaletki

Autor:

Przepisów i artykułów: 7 Ocena: 83

Dodano:

Odsłon: 3051

Sposób na wykorzystanie nadmiaru warzyw i mięsa, np. z rosołu.

Składniki

  • Ciasto: 250 g mąki pszennej
  • 125 g masła
  • 1 żółtko
  • 1/2 – 1 łyżeczka soli
  • 50 ml bardzo zimnej wody
  • Farsz: 1 marchewka z rosołu
  • 1 pietruszka z rosołu + opcjonalnie inne, wybrane warzywa z rosołu
  • mięso z rosołu
  • 5 różyczek brokuła
  • 6 pieczarek
  • 1 szalotka
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 jajka
  • 100 g serka twarogowego (kanapkowego)
  • 2 łyżki drobno startego parmezanu
  • 1 łyżka oleju
  • do smaku: sól, pieprz, czosnek niedźwiedzi, papryka słodka
  • posiekana świeża natka pietruszki
  • opcjonalnie 50 g sera mozzarella
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Wykonanie kruchego ciasta:

    Do mąki dodajemy sól, masło w kawałkach (wyjęte prosto z lodówki) i rozcieramy w palcach, tak długo, aż otrzymamy tzw. kruszonkę.

    Dodajemy żółtko, chwilę wyrabiamy, aż składniki się połączą. Na końcu dodajemy wodę i wszystko razem wyrabiamy, aż otrzymamy gładkie ciasto. Zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy w lodówce ok. 40 minut.

    Ciasto rozwałkowujemy na oprószonym mąką blacie i przekładamy na małe foremki do tarty. Nakłuwamy widelcem, przykrywamy kawałkami papieru do pieczenia, obciążamy fasolą lub ryżem, aby nam nie urosło podczas pieczenia.
    Pieczemy w 190 stop.C przez ok. 15 minut. Usuwamy papier wraz z obciążeniem, studzimy.

  2. W głębszej patelni rozgrzać olej. Szalotkę i czosnek drobno posiekać, wrzucić na patelnię i zeszklić.
    Różyczki brokuła i pieczarki drobno posiekać, dodać na patelnię, wymieszać i dusić ok. 10 minut
    Wybraną z rosołu włoszczyzną zetrzeć na tarce, na grubych oczkach. Mięso z rosołu drobno pokroić. Wszystko dodać do podduszonych brokułów i pieczarek. Wymieszać, doprawić do smaku i ostudzić.

    W misce rozkłócić jajka, razem z serkiem na jednolitą masę, dodać parmezan i gotowe, doprawione warzywa z mięsem. Całość dokładnie wymieszać, ew. odrobinę jeszcze doprawić do smaku.

    Na każdą tartaletkę nakładać mieszankę.
    Opcjonalnie na wierzch poukładać pokrojony w cienkie plasterki ser mozzarella.
    Wstawić do nagrzanego na 190 stop. C piekarnika i zapiekać ok. 30 minut.

    Podawać ciepłe, posypane świeżą natką pietruszki. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń