Do góry

Zupy Przepis na:

Rosyjska solianka z mięsem i ziemniakami

Rosyjska solianka z mięsem i ziemniakami

Autor:

Przepisów i artykułów: 129 Ocena: 2636

Dodano:

Odsłon: 18641

Jak przygotować prawdziwą mięsną soliankę z ziemniakami - przepis krok po kroku. Solianka to niezwykle pożywna zupa, bardzo popularna w Rosji, na Ukrainie i w Białorusi. Zupa ta jest słona i kwaśna jednocześnie - trochę jak Nasza ogórkowa. Tradycyjnie podaje się ją z kleksem gęstej, kwaśnej śmietany, plasterkiem cytryny, obficie posypaną natką pietruszki. Do zupy, podczas gotowania, dodaje się oliwki, można też kapary, kiszone zielone pomidory i ogórki. Eksplozja smaków - najlepiej kiedy zupa trochę 'swoje odpocznie' . W Rosji istnieje kilka wersji tejże zupy. Podczas Wielkiego Postu przyrządza się ją z grzybami, kapustą kiszoną lub rybną - ma być postna więc mięsa nie dodaje się . Zdarza się również, że zamiast ziemniaków Rosjanie dodają nerki wieprzowe - godne wypróbowania...nawet z ciekawości efektu :) Polecam, korzystajcie z przepisu na tradycyjną rosyjską soliankę z mięsem i ziemniakami, ulepszajcie go! Pięknie pozdrawiam :) K.K.

Składniki

  • 500g wołowiny z kością
  • 300g mięsa wieprzowego
  • 300g wędzonej kiełbasy
  • 200g wędzonej szynki
  • 200g wędzonego boczku
  • 4 średnie ziemniaki
  • 1 cebula +1 opalona cebula do wywaru
  • 1-2 marchewki + 1 marchew do wywaru
  • 1 korzeń pietruszki, kawałek selera, por, kilka gałązek lubczyku
  • 400g kiszonych ogórków + zalewa (do smaku)
  • 1-2 kiszone zielone pomidory
  • 1 słoiczek zielonych oliwek bez pestek + 1-2 łyżki marynowanych kaparów (ewentualnie)
  • 2 ząbki czosnku
  • ok. 75g koncentratu pomidorowego
  • kilka listków laurowych
  • sól i pieprz do smaku
  • masło do smażenia
  • do podania:
  • plasterki cytryny
  • gęsta kwaśna śmietana
  • posiekana natka pietruszki
5-6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Przygotowujemy wywar: wołowinę, kawałki wieprzowiny, 1 cebulę, 1 marchew, korzeń pietruszki, selera,lubczyk i pora wkładam do garnka, zalewam wodą (około 2,5 litra) i gotuję na niewielkim ogniu przez 1,5 - 2 godziny - mięso powinno być miękkie. Po ugotowaniu, mięsa wyjmuję, oddzielam od kości, dzielę na kawałki, rosół przecedzam mocno odciskając warzywa, które odrzucam, a czysty bulion oraz mięso z powrotem wkładam do garnka (możecie uzupełnić go wodą, jeżeli zbyt dużo Wam jej odparowało podczas gotowania mięsa).

  2. Do bulionu wkładam pokrojone w kostkę ziemniaki i listki laurowe - gotuję całość na niewielkim ogniu.

  3. Obraną marchew ścieram na tarce do warzyw (na większych oczkach ), cebulę, ogórki, kiszone pomidory kroję w kostkę, oliwki oraz czosnek siekam.
    Boczek kroję w kostkę, kiełbasę w plasterki, a szynkę w paseczki.

  4. Na rozgrzanej dużej patelni podsmażam boczek, kiełbasę i szynkę, wyjmuję i dodaję do zupy.

  5. Na tej samej patelni, z dodatkiem masła podsmażam cebulę i marchew. Następnie dodaję pokrojone ogórki i około szklankę zalewy (w zależności jaka jest słona i czy dobra w smaku rzecz jasna) kiszone pomidory, czosnek i podduszam około 5 minut pod przykryciem.

  6. Do warzyw dodaję koncentrat pomidorowy, oliwki, mieszam, podduszam jeszcze 5 minut i całość dodaję do bulionu - doprawiam do smaku solą i pieprzem. Można ewentualnie dolać jeszcze zalewy z ogórków, jeszcze chwilę gotuję i gotowe. Najlepiej jak solianka chwilę odpocznie przed podaniem - wtedy będzie najlepsza.
    Tradycyjnie zupę podajemy z kleksem śmietany, plasterkiem cytryny, obficie posypaną natką pietruszki.

    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń