Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Witam serdecznie Propozycja na piękne i smaczne róże karnawałowe, którymi możemy zachwycić domowników jak i gości. Polecam wypróbować przepis:).
Świąteczna uczta prosto z Turcji. Przepyszny i dekoracyjny przysmak, będzie o...
Odsłon: 5102
Polecam.
Odsłon: 319
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 345
W weekend nie musimy chleba jeść, polecam cieplutkie, chrupiące bułeczki.
Odsłon: 315
Świąteczna uczta prosto z Turcji. Przepyszny i dekoracyjny przysmak, będzie o...
Odsłon: 5102
Polecam.
Odsłon: 319
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 345
W weekend nie musimy chleba jeść, polecam cieplutkie, chrupiące bułeczki.
Odsłon: 315
Składniki
Przygotowanie ciasta: Do miski daję wszystkie składniki na ciasto: mąkę, żółtka, sól, spirytus, śmietanę i całość dokładnie mieszam łyżką, tak żeby składniki wstępnie się połączyły. Następnie wykładam na blat i przez chwilę wyrabiam dłonią – jeżeli ciasto byłoby za suche (sztywne) możemy dodać odrobinę śmietany.
Po połączeniu składników ciasto zbijam wałkiem przez około 8 minut, aż stanie się gładkie i lśniące – jeżeli kleiło by się do blatu to blat podsypuję mąką i nadal zbijam (dokładnie pokazałam to na filmiku poniżej przepisu). Tak przygotowane ciasto wkładam do woreczka i odkładam w chłodne miejsce na około 30 minut.
Po 30 minutach, ciasto wykładam na blat podsypany mąką i rozwałkowuję jak najcieniej. Następnie wykrawam okrągłymi foremkami trzy krążki o różnej wielkości. Każdy krążek nacinam w czterech miejscach, pozostawiając środek krążka nienacięty.
Środek największego krążka smaruję białkiem, kładę na niego mniejszy krążek również środek smaruję białkiem i na górę kładę najmniejszy krążek. Teraz na środku róży naciskam palcem aby krążki się skleiły, tak przygotowaną różę układam na ściereczce (dokładnie pokazałam to na filmiku). Krążki możemy również wyciąć foremkami o różnych kształtach, tylko wtedy je nie nacinamy tylko od razu smarujemy białkiem i układamy jeden na drugim.
Smażenie: W garnku mocno rozgrzewam tłuszcz i wkładam partiami róże. Smażę przez chwilę na złoty kolor, następnie wyjmuję na ręcznik papierowy aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
Gotowe róże dekoruję na środek każdej róży nakładam po odrobinie dżemu i posypuję cukrem pudrem. Róże karnawałowe są gotowe. Pozdrawiam serdecznie babcia Ewa